Afgelopen week gaf De Jeugd van Tegenwoordig voor de tweede keer een optreden in het nieuwe Doornroosje. Vorig jaar nog verzorgden de heren de allereerste show in het nieuwe gebouw naast Nijmegen CS. Het tienjarige jubileum van rappers Vjeze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en de Dr. Dré van Nederland; Bas Bron, werd vorig jaar uitbundig gevierd met twee uitverkochte shows in de HMH. Op dit moment is de Jeugd bezig met een clubtour langs de grote poppodia in Nederland en België. Na onder andere TivoliVredenburg en de Patronaat werd het tijd voor Doornroosje.

De heren begonnen om kwart over negen aan hun uitverkochte optreden. Vanaf het eerste nummer ‘Sexy Beesten’ zat de sfeer er meteen goed in. Het publiek reageerde enthousiast op de bekende, oudere nummers. ‘Bewuste Sabotage’, ’De Stofzuiger’, ’Shenkie’ en ’Tante Lien’ komen allemaal in een moordend tempo voorbij. Het geluid liet echter, zeker in het begin, nogal te wensen over. Naar mate de show vorderde, verbeterde dit en werd het minder schel.

Op 23 oktober 2015 werd het vijfde studioalbum uitgebracht, Manon. Dit album werd wisselend ontvangen door de fans. Het klinkt allemaal net iets serieuzer, iets volwassener, en dat is even wennen. In het midden van de set kwamen ‘Manon’, ’BPM69’, ’Straatmeermin’, ’Lente in Bed’ en ‘Ze Kan Me Wel Schieten Part 2 & 3’ voorbij. Duidelijk zichtbaar verloor het overgrote deel van het publiek de aandacht bij deze nummers. Er werd minder gedanst, gesprongen en vrijwel niet meegezongen.

Tussendoor werd er maar af en toe met het publiek geparticipeerd. Dit was desalniettemin ook niet nodig. Het publiek komt voor de nummers, en dan voornamelijk de oudere, bekende. Tegen het eind van de show herpakte de Jeugd zich volledig, en knalde erop los met ‘Sterrenstof’ en ‘Watskeburt?!’. Waarbij laatstgenoemde door iedereen volledig werd meegezongen. Na een laatste nummer van het nieuwe album  Manon, verdwenen de heren van het podium. Geen toegift, niks. De show zat erop. Verscheidene fans bleven wachtten op ‘Applaus’, regelmatig de afsluiter bij de Jeugd van Tegenwoordig concerten. Het mocht deze avond echter niet zo zijn. Opvallend genoeg , bleef een grote groep mensen nog een tijdje doorfeesten in Doornroosje. De sfeer was op en top. Of zoals de Jeugd zelf zou zeggen;  Los gezelligitos! Dit ondanks het feit dat veel mensen een vergelijking maakten met het optreden van de Jeugd in het oude Doornroosje, in 2011. Waarbij laatstgenoemde tóch iets beter uit de bus kwam.

Desondanks moet gezegd worden dat de heren van De Jeugd van Tegenwoordig weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Het publiek heeft zich vermaakt en kan terug kijken op een geslaagde avond. Op 31 maart mag de Jeugd het nog eens overdoen, en staat dan opnieuw in een uitverkocht Doornroosje. Tot die tijd betreden de heren nog het podium van onder andere Paradiso en de Effenaar. Waarna de tour in maart een vervolg krijgt.

Foto: Archief Maxazine

Deel: