Placebo bracht twintig jaar geleden hun eerste single uit. Maar liefst zeven studio albums en meer dan twaalf miljoen verkochte albums later komt de Britse band met iets bijzonders. De band ontving een uitnodiging voor het maken van een ‘MTV-unplugged’ album en DVD. Leadzanger Brian Molko liet al snel weten er niets voor te voelen om slechts een “stekkerloos” album te maken maar er iets bijzonders van te willen maken. “The biggest challenge was to recreate these songs in a new and appealing way,” aldus Molko. Twintig jaar geleden begon het ook in de The London Studios, in het hart van de Britse hoofdstad, en het lijkt verdacht veel op een wedergeboorte.

Placebo – MTV Unplugged

Om het optreden te openen met ‘Jackie’ is een slimme keuze. De vertolking van Sinéad O’Connor’s nummer is afkomstig van het album ‘Covers’ uit 2003 en daarmee wordt meteen duidelijk gemaakt dat Placebo open staat voor een vogelvlucht van hun gehele oeuvre. Ook de Pixies-cover ‘Where Is My Mind’ heeft de schifting overleefd, zal later blijken.

PlaceboZo staan er meer bijzondere keuzes op het album, zoals ‘Bosco’. Dit nummer was door de Britse band nog nooit live gespeeld wat eigenlijk ongelofelijk is. De mooie donkere stem van Molko in combinatie met de strijkers komt prachtig tot z’n recht in deze ode. Ook de samenwerkingen met de gastartiesten zijn op persoonlijk vlak gekozen zoals het duet met Majke Voss Romme op ‘Every You Every Me’. Het nummer is helemaal uitgekleed tot de basis en komt in duet vorm zelfs nog beter uit de verf.

Dat Placebo niet helemaal “Unplugged” gaat op het album is gelukkig merkbaar bij de single en tevens afsluiter ‘The Bitter End’. Met veel bombarie zoals de echte fan het eigenlijk ook het liefste ziet. Waar een echte placebo geen helende werking heeft, zal Placebo met dit juweeltje wel degelijk een positieve uitwerking hebben op zowel de fan als elke muziekliefhebber. (9/10) (Vertigo)

Placebo-MTV Unplugged verschijnt op 27 november als CD, Vinyl, Blue Ray en DVD .

Tracklist:
1. Jackie
2. For What It’s Worth
3. Degrees
4. Because I Want You
5. Every You Every Me (feat. Majke Voss Romme aka Broken Twin)
6. Song To Say Goodbye
7. Meds
8. Protect Me From What I Want (feat. Joan As Police Woman)
9. Loud Like Love
10. Too Many Friends
11. Post Blue
12. Slave To The Wage
13. Without You I’m Nothing
14. Hold On To Me
15. Bosco
16. Where Is My Mind
17. The Bitter End

Deel: