Na een geslaagde editie van London Calling, kondigt het festival de eerste editie van 2016 aan. Op 11 en 12 maart vindt in Paradiso de volgende London Calling plaats met onder meer een paar klinkende namen die de laatste editie vorig weekend glans gaven. Pumarosa, The Jacques en Plastic Mermaids maakten diepe indruk en zullen samen met de bands Kid Wave, Roch en Coves de volgende editie aantreden. Passe-partouts gaan vrijdag 6 november in de voorverkoop.

Er is weinig bekend over de Londense band Pumarosa, behalve dat zelf hun muziek ‘industrial spiritual’ noemen. Dat klinkt als een dansbare cocktail van echoënde gitaren en drums en broeierige zang; een combinatie van Jagwar Ma, Sugar Cubes, Primal Scream en een scheutje Faithless.

The Jacques is een band uit Bristol die helemaal geen Bristol-sound heeft maar juist een heuse snotty Britrockstijl. Dus geen strak geproduceerde triphop en vergelijkingen met stadsgenoten als Massive Attack of Portishead, maar eerder de rammelige postpunk van bands als The Libertines en The Vaccines zijn grote voorbeelden. Luister maar eens naar nummers als ‘Pretty DJ’, ‘Weekends’ en ‘This is England’ en bouw een pit.

Plastic Mermaids is een band die afkomstig is van het Isle of Wight, een eiland en graafschap voor de zuidkust van Engeland. De band bracht dit jaar de EP ‘Inhale The Universe’ uit en die werd jubelend ontvangen. Psychedelische popliedjes met dromerige zang, frisse gitaren en fonkelende elektronica, die ergens doen denken aan Sigúr Ros (door het bespelen van electrische gitaar met strijkstok) en Grizzly Bear. Poëtisch, puur en sprookjesachtig, net als het eiland.

Nieuwkomer in het neo-grunge genre is Kid Wave uit Londen. De harde jaren negentig rock wordt afgewisseld met vrolijke, zonnige klanken. Wanneer de gitaren in hun muziek de overhand nemen, doen ze denken aan bands als Lush, The Breeders en zelfs een beetje Dinosaur Jr. Ze brachten dit jaar het debuutalbum ‘Wonderlust’ uit en gingen als voorprogramma met The Vaccines op tournee.

Coves maakt dromerige popmuziek met invloeden van psychedelische rock uit de jaren zestig. Door dat harde randje weten John Ridgard en Beck Wood uit Londen zich te onderscheiden in het drukke Engelse poplandschap. Op dit moment werken ze aan de opvolger van het debuutalbum ‘Soft Friday’.

Singer-songwriter Roch maakt emotionele, duistere gitaarnummers die worden bezongen met een fluweelzachte stem. Haar muziek past moeiteloos in het rijtje Daughter, SOAK en The xx. De pas twintig jaar oude student beeldhouwkunde heeft net haar eerste nummer ‘Closer’ uitgebracht. Op dit moment werkt ze aan meer materiaal met mensen die ook met Bat For Lashes en Wild Beasts werkten.

London Calling festival 2016
Eerste namen: Pumarosa, The Jacques, Plastic Mermaids, Kid Wave, Roch en Coves
Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart 2016
Paradiso, Amsterdam
Passepartout: € 35 excl. lidmaatschap, vrijdag 6 november in de voorverkoop

Deel: