De Amerikaanse pop-rockband Toto keert volgend jaar februari terug naar Nederland voor drie ‘intieme’ shows in Nederland. Op donderdag 11 februari 2016 en vrijdag 12 februari 2016 staat de wereldberoemde ‘million selling’ band in de grote zaal van 013, 14 februari staat de band in De Oosterpoort in Groningen. De optredens geven een unieke kans om deze gevierde rasmuzikanten in een relatief kleine setting te zien.

Als Toto al een introductie nodig zou hebben, zouden de onweerstaanbare wereldhits ‘Rosanna’, ‘I’ll Be Over You’, ‘Stop Loving You’, ‘Pamela’, ‘Love Has The Power’, ‘Mushanga’, ‘Out Of Love’, Hold The Line’ en uiteraard de überklassieker ‘Africa’ wel voor zich spreken. Immers: vrij snel na haar oprichting in 1977 treedt de groep toe tot de mondiale muzikale eredivisie en bivakkeert daar vervolgens als goed geoliede hitmachine bijna vier decades lang. In deze periode is Toto overigens niet alleen zélf wereldwijd immens succesvol, maar helpen de bandleden ook de carrière van talloze collega’s een handje. Naar schatting werkten ze mee aan ongeveer zevenhonderd albums van diverse artiesten en bands waaronder grootheden als Michael Jackson, Stevie Wonder, Miles Davis, Aretha Franklin, Elton John, Pink, Paul McCartney, Santana en Lionel Richie.

Enkele cijfers: Toto bracht sinds zijn oprichting in totaal dertien studio-albums uit waarvan er wereldwijd meer dan 35 miljoen werden verkocht; sleepte maar liefst zes Grammy Awards in de wacht en werd in 2009 geëerd met een opname in de Musicians Hall of Fame in Nashville. Hoewel de allergrootste successen van de band in de jaren tachtig liggen blijkt Toto nog immer een muzikale factor van betekenis. Het in maart van dit jaar verschenen nieuwe ‘comeback’ album ‘Toto XIV’ (de opvolger van ‘Falling In Between’ uit 2006) oogste overal zeer lovende recensies en bevat naast Toto’s instant herkenbare pop-rockgeluid ook (melodieuze) hardrock, prog, blues en jazz.

Toto’s indrukwekkende muzikale erfenis komt vooral op het podium optimaal tot zijn recht, zo bleek in mei van dit jaar nog, toen de zeskoppige band de Ziggo Dome in Amsterdam (dat een capaciteit van 16.000 bezoekers heeft) in vervoering bracht met een dwarsdoorsnede van zijn imposante oeuvre. Daarbij vergeleken is de show in de Main van 013 voor “slechts” 3000 bezoekers als het ware een intiem onderonsje met Toto.

Foto (c) Hans Kreutzer, archief Maxazine.nl

Deel: