Zondag 28 februari vindt het festival Cross-linx plaats in De Oosterpoort. Cross-linx is een gevarieerde avond vol onverwachte verbindingen tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant- garde popscene. Het festival gaat niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden, maar presenteert het muzikale avontuur ook op onverwachte plekken in het gebouw.

Singer-songwriter Andrew Bird, de Nieuw-Zeelandse zanger/gitarist Neil Finn en Wilco-drummer Glenn Kotche zijn de hoofdacts op Cross-linx, het indie-classical festival dat van 25 t/m 28 februari 2016 door Nederland toert. Andrew Bird presenteert zijn nieuwe cd die komend voorjaar uitkomt. Kotche en Finn werken voor Cross-linx samen in een orkest waarin ook musici van Lunatree plaatsnemen, plus een keur aan bijzondere gasten. Andere bevestigde acts op Cross-linx zijn de Amerikaanse slagwerkgroep Third Coast Percussion, On Fillmore, gitarist Aart Strootman en het Britse talent Luke Deane.

Glenn Kotche, co-curator
Glenn Kotche is deze editie co-curator van het festival. ”Kotche is een icoon in de indie muziekscene”, aldus Cross-linx directeur Frank Veenstra: ”Ik ben er heel blij mee dat we samen het programma samenstellen en vooral ook dat hij met Neil Finn een orkestproject maakt. Dat wordt heel bijzonder, een songcyclus waarin hun muziek samengaat met nieuw en bestaand werk en arrangementen van Lunatree”. Naast zijn werkzaamheden bij indie grootheden als Wilco maakte Kotche drie solo-studioalbums, is hij te vinden bij vele samenwerkingsverbanden met onder meer het Kronos Quartet en te horen op albums in oneindig veel bands. Kotche zal op Cross-linx tevens aantreden met zijn duo On Fillmore en samen met Third Coast Percussion. ”Daarmee gaan we werken van Kotche uitvoeren maar ook materiaal van Steve Reich”, aldus Veenstra: ”En zo’n programma is de core business van Cross-linx, precies de essentie van wat we op de bühne willen brengen”. Eerder waren Bryce Dessner, gitarist van The National, en Shara Worden aka My Brightest Diamond co-curatoren van Cross-linx.

Andrew Bird paradijsvogel
Net als Glenn Kotche kun je ook de Amerikaanse songschrijver en multi-instrumentalist Andrew Bird een paradijsvogel noemen: iemand die de afgelopen twintig jaar gestaag een onnavolgbaar eigen geluid ontwikkelde met invloeden uit jazz, blues, indie-rock en klassiek. Een eenmansorkest en muzikale alleseter pur sang, met twee vaste elementen: zijn viool, die hij al vanaf zijn vierde bespeelt, en zijn karakteristieke fluiten, waarmee hij veel nummers begint of eindigt. Cross-linx heeft de primeur van Bird’s album dat komend voorjaar verschijnt.

Cross-linx
Zondag 28 februari, 15.00 uur
De Oosterpoort
Ticket: € 35,- (excl. € 3,10 servicekosten)

Deel: