Dour festival is dit jaar voor het eerst 5 dagen. Vijf dagen en nachten genieten van een diversiteit aan muziek in het Zuid-Belgische Dour. Het oude mijnterrein is groot genoeg om 6 grote tenten te herbergen, met namen als Jupiler Dance, Boombox, Cannibal Stage, La Petit Maison dans la Prairie, Red Bull Elektropedia Balzaal en Le Labo. Deze laatste tent is nieuw dit jaar. Hier staan veelal lokale bands. En dan is er natuurlijk nog het hoofdpodium, The Last Arena waar de grootste namen staan.

Op The Last Arena staan onder andere Rival Sons, een Californische rockband die gekleed gaat in Amerikaanse kleding van ‘way back‘ (jaren 70). De puntsnor van gitarist Scott Holiday past hier ook goed bij. De muziek echter is moderne en stevige bluesrock. Van een heel andere orde is de volgende Amerikaanse band op het hoofdpodium, The Underachievers, een New Yorks hiphopduo bestaande uit Issa Gold en AK. Songs met teksten en namen als ‘Herb Shuttles’ en ‘N.A.S.A. New Age Smokers Anthem’ geven aan dat ze qua way of living goed aansluiten bij de gemiddelde weed rokende, pillen slikkende of coke snuivende Dour-bezoeker.

De 19-jarige Raury (Alexander Tullis) laat een mix van soul, hiphop en soul horen, die mij erg doet denken aan de songs van Prince. Ook zijn stage performance heeft veel weg van Prince: gracieus, dol op aandacht en met ontbloot bovenlijf (Prince in zijn jongere jaren). Een aanrader!

Op de Cannibal Stage staan onder andere het IJslandse Solstafir en de metalpunkers Kvelertak uit Noorwegen. Solstafir maakt een mix van metal, postrock en psychedelische muziek. Zanger Erlend Hjelvik van Kvelertak springt als een jonge god met karakteristiek ontbloot bovenlijf over het podium, wild schuddend met zijn lange haren. Op de muziek van de mannen van Electric Wizard later op de avond is het strak wakker worden: doom-/stonerrock met songs over cannabis, hekserij en horrorfilms.

Siriusmodeselektor is de combinatie van Modeselektor en de Berlijnse producer Siriusmo, een muzikaal briljante maar ook schuwe man die voor Dour het licht heeft getrotseerd. Vanaf een uur of 12 ’s nachts gaat Dour helemaal los op dance, (deep)house, dubstep en  techno, vaak gecombineerd met andere muziekstijlen als jazz en psychedelische rock. Modeselektor, Carl Craig, Cashmere Cat en Seven Davis houden je tot zo’n 4 uur in de morgen aan het dansen.

Naast al die mannen zijn er ook bands met frontvrouwen op Dour. Frontvrouw Elin Larsson van de Zweedse band Blues Pills schreeuwt het dak van de Cannibal Stage af. Française Julie Budet van YELLE (de vrouwelijke vorm van ‘You Enjoy Life’) werd bekend op MySpace met het liedje ‘Short Dick Cuizi’, een liedje waarin ze uithaalt naar rapgroepen en in het bijzonder naar de Franse rapper Cuizinier van TTC. Een pittige dame dus, ook live.

Een optreden van DJ Mark Ronson zonder dat hij een song van Amy Winehouse draait, bestaat niet. Hem ken je daarnaast van de remix van ‘Uptown Funk’ van Bruno Mars, maar helaas is Bruno Mars niet meegekomen naar Dour.

Deel: