Na succesvolle singles als ‘King’, ‘Desire’ en ‘Shine’ brengt Years & Years deze maand het debuutalbum ‘Communion’ uit. Het is de afgelopen maanden hard gegaan met de synthpop band uit Londen maar daarvoor leek het er jarenlang niet op dat Years & Years een succesverhaal zou worden. De band rond zanger Olly Alexander zocht lang naar een eigen sound en had hun grootste hit ‘King’ bijna niet uitgebracht: “Het werkte niet, we hadden er al afstand van gedaan.”

Years & Years ontstaat in 2010 als de Australische immigrant Mikey Goldsworthy online bandleden zoekt voor een nieuw project. Toetsenist Emre Turkmen reageert en acteur Olly Alexander gaat zingen. In 2012 en 2013 worden er wat singles uitgebracht die weinig doen, maar vanaf Real uit 2014 ontstaat er interesse voor Years & Years. De band wint de prestigieuze BBC Sound of 2015-poll en ‘Desire’, ‘King’ en ‘Shine’ worden internationale hits. In juli verschijnt het debuutalbum ‘Communion’.

Emotionele dansmuziek

Years & Years heeft jaren gezocht naar de juiste muzikale vorm, vertelt Olly Alexander. “Ik heb altijd de neiging om meer toe te voegen aan een song, omdat je denkt dat het daar beter van wordt. Dingen simpel houden is heel eng, je bent bang dat het dan niks voorstelt. Maar ik heb inmiddels geleerd dat simplicity meestal beter is.” De eerste Years & Years single die wat deed was Real uit 2014. Ook een doorbraak voor de band, zegt Alexander: “Real was heel anders dan wat we daarvoor maakten, en we hielden allemaal van die track. Vanaf dat moment hadden we pas duidelijk voor ogen hoe onze muziek moest klinken. Ik hou van een moderne elektronische productie gecombineerd met een meer traditionele vorm van songschrijven. Een soort emotionele dansmuziek.”

Lang sleutelen

Aan de grootste Years & Years-hit ‘King’ is lang gesleuteld, bekent de 25-jarige zanger. “Dat klonk in het begin heel anders, er zijn veel verschillende versies van gemaakt. We hebben het zelfs een tijdje niet live gespeeld omdat het niet werkte. We hadden er al afstand van gedaan maar dat zat ons toch niet lekker. Toen hebben we het in de studio volledig opnieuw in elkaar gezet, met een langer refrein en we maakten het dansbaarder. Toen begon het er op te lijken maar we hadden nooit gedacht dat het onze grootste hit zou worden.”

‘King’ stond de afgelopen maanden wereldwijd hoog in de hitlijsten, maar daar wil de band zich niet teveel door laten afleiden. “Het is belangrijk dat we er niet te lang bij stilstaan. Wij moeten gewoon muziek en video’s blijven maken zoals we dat al deden en niet denken aan de hoge verwachtingen die er nu misschien zijn. Het succes is heel mooi maar wij willen lekker doorgaan met waar we mee bezig waren.”

Years & Years staat 21 augustus op Lowlands.

©FaceCulture

Deel: