Na een vijfde optreden op Pinkpop waren de Counting Crows afgelopen weekend ook te zien op Concert At Sea. De band rond de charismatische zanger Adam Duritz is nog altijd mateloos populair in Nederland. Op het eind 2014 uitgebrachte zevende album ‘Somewhere Under Wonderland‘ slaan de Counting Crows deels een nieuwe weg in, zegt Duritz: “Door muziek te schrijven voor een theatervoorstelling leerde ik dat ik mijn gevoelens ook over kan brengen zonder alleen maar over mezelf te zingen.”

De Amerikaanse folkrock band breekt in 1993 door met het debuutalbum August And Everything After en de single Mr Jones. Met singles als A Long December, Hanginaround en Big Yellow Taxi blijven de Counting Crows succesvol en altijd graag geziene gasten op festivals. Een samenwerking met Blof resulteert in de gezamenlijke single Holiday In Spain uit 2004. In 2012 verschijnt het coveralbum Underwater Sunshine, het nieuwe Somewhere Under Wonderland is de eerste plaat met nieuw eigen materiaal in zes jaar.

Nieuwe mogelijkheden voor de Counting Crows

Op Underwater Sunshine stonden geen eigen liedjes omdat Adam Duritz toen bezig was met het schrijven van de theatervoorstelling Black Sun. Die ervaring heeft een grote impact op de nu 50-jarige zanger gehad. “Het veranderde mijn manier van schrijven”, vertelt Duritz. “Ik was gewend om alleen maar over mijn eigen gevoelens en leven te schrijven. Voor het theaterstuk moest ik voor verschillende personages schrijven. Toen kwam ik erachter dat ik ook emotionele en betekenisvolle muziek kan maken zonder dat het letterlijk autobiografisch is. Maar die wel weergeeft wat ik voel. Dat creëerde als songschrijver veel nieuwe mogelijkheden voor me.”

Klassieke compositie

Duritz noemt de ruim acht minuten lange single Palisades Park een goed voorbeeld van de nieuwe insteek: “Ik vind het misschien wel de beste song die ik geschreven heb, dit had ik voor het theaterstuk niet gekund. Het heeft verschillende secties, als een klassieke compositie. Daarnaast heb ik geprobeerd de improvisaties die we live op het podium vaak doen ook in dit nummer te vangen. Palisades Park was het eerste nummer van Somewhere Under Wonderland dat we live speelden. Grappig, want het is ook nog eens het moeilijkste nieuwe nummer om te spelen.”

iPhone demo’s

De Counting Crows komen oorspronkelijk uit Californië maar wonen inmiddels verspreid over Amerika. “Meestal kwamen vier van ons een week per maand samen bij mij thuis in New York”, vertelt Duritz over het ontstaan van Somewhere Under Wonderland. “Daar werkten we aan nieuwe liedjes en als we iets klaar hadden namen we het op. In de praktijk haalde gewoon iemand zijn iPhone tevoorschijn voor zo’n demo. Die stuurden we dan vervolgens naar de rest van de band.”

(c) FaceCulture

Deel: