Great Lake Swimmers, de Canadese folkband rondom singer-songwriter Tony Dekker levert met ‘A Forest of Arms’ hun zesde album af. Bij hun zie je een bepaalde lijn van toegankelijkheid per album. Dit album past precies in die lijn.

Great Lake SwimmersWant ‘A Forest of Arms’ is geen ontoegankelijk album. Het zijn bijna allemaal pakkende liedjes. Dat begint al bij opener ‘Something Like A Storm’. Het recept is ongeveer hetzelfde als op de vorige aantal albums van deze band. Ook hier zijn weer banjo’s, strijkers en hier en daar steel-guitars te horen. Af en toe doet het denken aan folkrock uit de jaren ‘70. Voorbeelden daarvan zijn de tracks ‘One More Charge at the Red Cape’ (waarbij het intro wel verdacht veel lijkt op ‘It Don’t Come Easy’ van Ringo Starr), ‘I Must Have Someone Else’s Blues’ en ‘Excepting You’ (dat de band America niet had misstaan).

De vraag is alleen of dat vaste recept niet een valkuil kan zijn. Want als op zichzelf staand album is er weinig mis met ‘A Forest of Arms’. Alleen is er een kans dat je twee kampen krijgt: de liefhebbers die waarde hechten aan dat trouwe geluid, en een kamp dat graag wat vernieuwing had gehoord. Het heeft zowel voordelen als nadelen. Want voor wie Great Lake Swimmers nog niet kende is ‘A Forest of Arms’ een prima instapalbum, terwijl het weinig nieuws onder de zon is voor wie de band al jaren volgt. Maar voor vernieuwing is er altijd nog plaats op een mogelijk volgend album. En een transformatie zoals Mumford & Sons hebben gedaan had niet gepast bij Great Lake Swimmers. (7,5/10) (Nettwerk)

Deel: