Jacco Gardner is een multi-instrumentalist en producer uit Hoorn. Inspiratiebronnen voor hem zijn Syd Barrett, Curt Boettcher, Brian Wilson, The Zombies en andere pioniers op het gebied van studioproductie en songwriting in de jaren 60. Zijn debuutalbum Cabinet Of Curiosities kreeg lovende kritieken en werd beschouwd als een van de beste albums van 2013, ook internationaal.
Gisteren stond hij geprogrammeerd in de kleine (?!) zaal van Hedon en zelfs deze zaal raakte net niet uitverkocht.

Eerie Wanda
Het voorprogramma bestaat uit Eerie Wanda, de band rondom frontvrouw Marina Tadic. Het is een uitstekende keuze als voorprogramma omdat de muziekstijl naadloos aansluit bij het hoofdprogramma. Allemaal korte, pakkende songs die het gevoel van eind jaren zestig precies weergeven, zelfs de kleding stamt uit het zelfde tijdsbeeld. In een half uur weet het gezelschap maar liefst negen nummers ten gehore te brengen. Dat het qua geluid een muzikaal zusje is van Gardner is voornamelijk te verklaren omdat ook bassist Nic Niggebrugge  en bassist/producer Jasper Verhulst  deel uitmaken van de band.

Jacco Gardner
Jacco Gardner-4Ondanks alle lovende kritieken loopt het dus nog niet storm in de vaderlandse concertzalen. Er zitten wel echte fijnproevers tussen de bezoekers want ik spot al vrij snel de eerste Beatles shirtjes. Ook het uitblijven van geroezemoes tijdens het concert getuigt van echte muziekliefhebbers. Jacco zegt niet veel maar de opmerking “wat is het hier stil; angstig” deelt hij wel met het publiek. Ze kunnen het wel waarderen dat het publiek echt luistert. Dat is misschien ook wel de makke van live het klinkt prima maar het verschilt niet veel met luisteren naar de plaat. Pink Floyd loste dat op met grote randverschijnselen; lichteffecten en zwevende pigs e.d.
Muzikaal  is een groot genot een heerlijk om te ondergaan. Jacco staat nog aan het begin van zijn carrière dus groots uitpakken dat komt vanzelf nog wel. De band is nog jong en toch al zo ver en snel gekomen.

Harmonieus
Wel is het echt een avondje waar partners met elkaar naar toegaan gelet op de opkomst. De muziek past daar ook goed bij, harmonieus en sixties sfeer bepalen de sound. Vanaf het tweede nummer van de setlist is het al Jacco Gardner-5meteen een feest der herkenning met het briljante ‘Clear The Air’.
Ook zijn nieuwe nummers, die in het verlengde liggen van zijn vorige plaat, zoals ‘Outside Forever’ en ‘Another you’ klinken direct vertrouwd.
Jacco en band overtuigen met de show en moet ik concluderen dat Jacco het live prima voor elkaar heeft. Aan het eind van de set wordt het met ‘The ballad of little Jane’ en ‘Where will you go’ toch nog spetterend en wordt het wat experimenteler waardoor de meerwaarde van de live ervaring meer naar voren komt.
Slot van de set is de nieuwe single ‘Find Yourself’. Tenslotte nog twee toegiften waarbij de band van positie wisselt. De drummer en bassist wisselen met elkaar en de keyboard speler en gitarist nemen ook voor één nummer elkaars werk even over. Alleen Jacco blijft Jacco.

Volgende week komt de nieuwe plaat Hypnophobia uit en is de tourlist van Jacco Gardner nog tot eind september gevuld met optredens in Europa, Canada en de Verenigde Staten. Check de website om nog snel een optreden in Nederland mee te pakken en verras je partner met een avondje sixties.

Foto’s:©Rene Obdeijn

Deel: