2014 was voor Navarone een erg productief jaar. In mei liet de band haar tweede album Vim And Vigor het licht zien. Alsof dat niet genoeg was presenteerde de band in december haar live dvd A Date At The Chapel, die ik eerder van een recensie voorzien heb op Maxazine. 2015 moet voor de band een jaar worden van vooral veel spelen. Dat doet de band dit voorjaar met een uitgebreide clubtour die Navarone kriskras door Nederland van Sittart tot Drachten brengt. Het Groningse Orange Skyline begeleidt Navarone tijdens deze tour. De tour wordt op 6 maart afgetrapt in de kleine zaal van de Effenaar.
Als ik rond half 9 bij de Effenaar aankom staat er al een behoorlijke rij voor de ingang van de kleine zaal. Later als Navarone het podium betreedt is de zaal vol met een behoorlijk jong publiek. De show is stijf uitverkocht.

Orange Skyline
Bij hun optreden in De Wereld Draait Door zegt Matthijs van Nieuwkerk over Orange Skyline: “Tijdens een optreden van Oasis in 2009 besluiten ze een band op te richten. Één probleem, niemand speelt een instrument. Vijf jaar oefenen en ontelbare youtubefilmpjes begint het er een beetje op te lijken”. Orange Skyline komt uit Groningen en maakt naar eigen zeggen muziek beïnvloed door de Engelse modscene en de chansons van Serge Gainsbourg. De band werd in 2014 Serious Talent bij 3FM en dit jaar stonden ze al in De Wereld Draait Door en op Noorderslag. Nu spelen ze in het voorprogramma van Navarone tijdens hun voorjaarstour.

Alsof de jonge Arctic Monkeys op het podium staan, zo trapt Orange Skyline ‘Get It On’ af, met een stuiterend ritme, gitaarrifs en de lekker snijdende stem van zanger Stefan. De band brengt haar liedjes vol bravoure, vooral zanger Stef zoekt contact met het publiek door zijn expressieve gezichten en gebaren.

De muziek van Orange Skyline varieert van garagerock tot britpop in de traditie van Oasis en the Who en de band heeft met de broers Stef en Niels twee zangers in de gelederen. Stefan horen we vooral in de uptempo nummers terwijl Niels tijdens de wat rustigere nummers zingt en op gitaar wordt bijgestaan door zijn broer. Hoewel het merendeel van het publiek vooral voor Navarone is gekomen krijgt Orange Skyline het publiek prima mee, vooral met ‘I Don’t Mind’, volgens Stefan “Dat nummer met dat irritante fluitje, dat je misschien wel kent van DWDD of 3fm. Dat zijn wij”. Samen met afsluiter ‘Rapture’ vormt ‘I Don’t Mind’ het hoogtepunt van de show van Orange Skyline.
Een bandje om in de gaten te houden. Zanger Stefan is de expressieve van het span, met soms op Robbie Williams lijkende bewegingen, Niels heeft een lekkere, een beetje schurende stem en de ritmetandem pompt de catchy muziek naar een hoger plan.

Navarone
Voor de rockliefhebber behoeft Navarone nauwelijks meer een introductie. De band heeft inmiddels 2 albums op haar naam staan en ontelbaar veel shows achter de rug, van voorprogramma’s voor Extreme tot het hoofdpodium van Paaspop en van Knipoog tot de Zwarte Cross, de band wist bijna overal het publiek te overtuigen met hun muzikaliteit en enthousiasme. Vanavond in de Effenaar trappen ze hun voorjaarstour van 2015 af.

Je zou denken dat ik na zoveel optredens niet meer verrast zou kunnen worden door Navarone, maar iedere keer flikken ze het toch weer. De band zit inmiddels zo goed in hun nummers dat ze ermee kunnen spelen. Dat doen ze bijvoorbeeld bij ‘Leave’ wat een bijzonder spannend intro krijgt, of bij ‘Murder and Misery’. Tot mijn grote vreugde staat ‘December’ van het eerste album ‘A Darker Shade Of White’ weer op de setlist. Wat mij betreft een van de mooiste nummers die de band gemaakt heeft en waarin alles bij elkaar komt: Mooie gevoelige zang, een prachtig opgebouwd liedje en schitterend gitaarwerk. Maar het kan nóg gevoeliger: Met slechts een akoestische gitaar, een ukelele en de stemmen van Merijn en Roman weet Navarone met een onversterkt gezongen ‘The Devil’s Ferry’ de volgepakte zaal van de Effenaar bijna ademloos stil te krijgen. Cover van de week is een bloedstollend mooi gezongen versie van Moby’s ‘Into This World’.

Maar Navarone kan ook knallen: Als het subtiele intro van ‘Indigo Blue’ stopt en beukende ritmes en gierende gitaren het overnemen ontploft de Effenaar bijna! Merijn kondigt publiekslieveling ‘The Wander’ aan als Navarone’s nieuwe single. Hij stelt voor om eens iets nieuws te proberen: tweestemmige publiekszang en zowaar: de Effenaar zingt mee, maar als we dan met z’n allen mee mogen brullen gaat het pas echt los. In de toegift gaat er nog een tandje bij. In het bijzonder in afsluiter ‘Black and Blue’ gaan Roman en Kees nog even lekker los op hun gitaren en springt vrijwel het hele publiek mee met de band.

De jonge honden van Orange Skyline betonen zich een belofte voor de toekomst. Vol branie en speelplezier weten ze het publiek voor zich te winnen met hun intelligente, vrolijke garagerock.

Navarone bewijst eens te meer haar klasse als liveband. Naast een enorme muzikaliteit straalt de band ook enthousiasme uit en is zanger Merijn een persoonlijkheid die een publiek kan bespelen. Navarone lijkt rijp voor een groter podium.

Foto’s: ©Kim Balster – Maxazine

Deel: