Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2014. Bekijk hieronder het muzikale jaar 2014 van redacteur en recensent Serge van de Lisdonk.

In een muzikaal jaar met een waslijst aan mooie concerten heb ik met pijn en moeite een top 10 weten te maken. De keuze is gebaseerd op de juiste dosering energie, plezier en muziek. Wie liet mij naar huis gaan met de grootste glimlach….

1. Typhoon – Tolhuistuin Amsterdam (20-o6-2014)

typhoon foto eric van nieuwland 180202

De eerste kennismaking met de nieuwe Typhoon en zijn album Lobi Da Basi. Geheel terecht is het album inmiddels verkozen tot het beste van 2014 en was de cd presentatie een optreden om de vingers bij af te likken. Zelden kreeg ik zoveel positieve energie en heb ik het publiek zo los zien gaan op nieuw, onbekend werk. De eeuwige glimlach van Glen stond niet alleen op het podium maar werd door iedereen mee naar huis genomen.

 

 

2. Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band – Paradiso Amsterdam (15-12-2014)

guus3De unieke samenwerking tussen Guus Meeuwis en de New Cool Collective Big Band kwam hier tot een hoogtepunt. De goede keuze in de playlist maakte van de Paradiso een gezellig meezingfeest. Heerlijke muziek gebracht door steengoede muzikanten brachten vele herinneringen met zich mee op deze onvergetelijke avond.

 

 

3. Prince – ZiggoDome (25-05-2014)

PRINCE & 3RDEYEGIRL-MAY

Met zijn muzes 3RDEYEGIRL in zijn kielzoog kwam zijn ‘His Royal Badness’  naar de Amsterdamse ZiggoDome. Hij arriveerde zelf op de fiets en tot aan de eerste noten was het niet bekend wat voor optreden het zou gaan worden. Het bleek een aaneenschakeling te worden van zijn grootste hits. Een zeldzaam goede show die naaste zijn hits ook vooral liet zien dat Prince een uitmuntende muzikant is.

 

 

 

4. Jason Mraz – Theater Carré  (20-06-2014)

jason-mraz04

Met zijn charme, humor, muzikaliteit en heerlijke muziek pakte Jason Mraz iedereen in. De bijzondere setting van het theater gaf Jason net dat extra zetje om het optreden onvergetelijk te maken. Hoewel zitconcerten nooit mijn voorkeur genieten, was dit zeker top 5 waardig.

 

 

5. Happy Hardkoor @ Lowlands 2014 (17-09-2014)

Lowlands Alpha

Van alle optredens op Lowlands 2014 is het zaterdagochtendfeest in de Alpha een om in te lijsten. Terwijl de meeste bezoekers hun roes liggen uit te slapen, of toch maar de regenbui wilden afwachten, stond de grote tent stampvol. Even terug naar de jaren negentig met videobeelden van TMF, een akoestische set happy hardcore door Tangerine, en de meesterlijke hakles met Caroline Borgers. Maar waar iedereen volledig op los ging waren de optredens van Party Animals, Ruffneck en Mental Theo. Niet het allerbeste van het weekend, maar zeker wel de gezelligste en meest gedenkwaardige.

 

 

6. Fiddlers Green @Helemaal Melkweg – Melkweg Amsterdam (25-10-2014)
Altijd weer een groot feest met deze Duitsers, ook de Melkweg ging weer op z’n kop.

7. Trijntje Oosterhuis & Clayton-Hamilton Jazz Orchestra – Concertgebouw Amsterdam (11-11-2014)
Alles klopte aan dit optreden, de prachtige stem van Trijntje, de schitterende locatie en de fantastische jazzband.

8. Club Ziggo Live met Navarone, Elementry Penguins en Go Back To The Zoo – Club Ziggo (24-05-2014)
Een gratis concert van de drie troonopvolgers van de Nederlandse rock… fantastisch

9. Aestrid @ The Brave, Paradiso kleine zaal – Amsterdam (29-12-2014)
Zelden zo veel energie op het podium gezien, een band om in de gaten te houden!

10. Jungle By Night @ Record Store Day – Spuistraat Amsterdam (19-04-2014)
Gewoon op straat, in het zonnetje met een biertje. Op het fietspad in de Spuistraat een spontaan feestje.

Deel: