Nog nooit eerder kwamen meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers op één dag wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Op Record Store Day is dit een feit. Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan en is hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld. Maxazine’s Serge van de Lisdonk was op diverse lokaties aanwezig, hieronder zijn van Record Store Day in Amsterdam.

Wie: Milow
Waar: Concerto Utrechtsestraat
Wanneer: Vrijdag 18 april 17:00 uur

milowIn de huiskamersetting van Concerto stapt Jonathan Vandenbroeck bijna verlegen op het podium. Hij maakt de grap dat het de eerste keer is dat hij in een platenzaak speelt en slechts omringd is door boeken. Milow speelt vanzelfsprekend zijn nieuwe album ‘Silver Linings’ en trapt af met ‘Blue Skies’ die hij bijna afkapt met de mededeling dat de soundcheck gereed is. Het optreden is redelijk bezocht en met het gevoelige ‘Echoes in the Dark’ lopen er al meteen wat tranen over de wangen van mijn buurvrouw.

Het middelste gedeelte van het optreden is weinig opvallend maar het hoogtepunt is vreemd genoeg een nummer welke niet op het album zelf staat. Op de bonus-CD staat namelijk de live uitvoering van ‘I was a Famous Singer’ waar hij 10 jaar vooruitblikt en dan terugkijkt naar zijn huidige success. Door de interactie met het publiek maakt dit een perfecte afsluiting van een onderhoudend optreden. Milow staat 15 juni op het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk.

Wie: Tessa Rose Jackson
Waar: Fame Magna Plaza
Wanneer: Zaterdag 19 april 10:30 uur

TRJ 1In de lege platenzaak staat Tessa Rose Jackson met haar 4 koppige band onwennig het moment uit te kiezen om te beginnen. Ook het gevecht met een storing in een kabel maakt het een rommelig begin. Eenmaal verlost van de brom in de versterker komt het gezelschap in een muzikale flow en straalt het plezier er vanaf. Inmiddels zorgen de vrolijke deuntjes van het album ‘(songs from) The Sandbox’ voor een rappe vulling van de platenzaak op de tweede verdieping. Wat vooral opvalt is het samenspel van de band en met name de tweede en derde stem zijn perfect in harmonie met Tessa. Het aanstekelijke ‘Lost and Found’ is een nummer met Radio 2 hitpotentie maar de huidige single ‘Now I See’ is een heerlijk nummer dat het zelfs een kille platenwinkel gezellig weet te maken. Tessa Rose Jackson staat 15 mei op Radboud Rocks in Nijmegen

Wie: Beans & Fatback
Waar: Velvet Rozengracht
Wanneer: Zaterdag 19 april 12:00 uur

20140419_121845_3_resizedHet eerste optreden in Velvet vandaag belooft meteen een spektakel te worden want de muziek van dit 7-tal is er een uit de categorie “stilstaan is geen optie”. De setting is voor de gelegenheid teruggedraaid naar een trio met Onno Smit, Paul Willemsen en Gerhardt. Het eerste wat opvalt, als de heren in de opening van de platenzaak staan,is de fantastische styling. Paul ziet er uit als een uberhippe hillbilly in een overall en zijn bandgenoten zijn keurig in pak gehesen met de juiste accessoires. Al bij de eerste noten druipt de muzikaliteit er van af en is het duidelijk dat de enorme mensenmassa in en buiten de winkel van te voren wisten dat dit een mooi optreden zou worden.

Het hele album ‘With Skin Attached” is een plaatje en de heren hebben met ‘Use Me’ en ‘Begging’ al snel de tent voor zich gewonnen. De rhythmn & blues laat je je soms doen geloven dat je in The Waterhole naar de Black Keys staat te luisteren maar ik heb ook het idee dat de Rolling Stones in hun beginjaren zo zouden moeten hebben geklonken. Het is 12.30 uur als het optreden afgelopen en ik heb nog meer zin in de dag gekregen door dit energieke optreden. Beans & Fatback staan op 5 mei op het bevrijdingsfestival in het Amsterdamse Westerpark.

Wie: Kris Berry & Perquisite
Waar: Concerto Utrechtsestraat
Wanneer: Zaterdag 19 april 13.00 uur

KB & P 1Na zijn succesvolle samenwerking met Pete Philly heeft Pieter Perquin niet stil gezeten. Zijn album ‘Across’ werd overal goed ontvangen en ook zijn filmmuziek werd hoog gewaardeerd. Sinds 2012 vormt hij samen met Kristel de Haak het muzikale gezeldschap Kris Berry And Perquisite en zijn de verwachtigen hoog gespannen deze middag. In een stampvolle concerto staat Kris bijna verlegen en nederig op het kleine podium van Concerto. Al binnen 1 minuut neemt haar dromerige stem het publiek mee op een muzikale reis door het vorig jaar afgeleverde album ‘Lovestruck Puzzles’.

Het prachtige ‘Behind it All’ zingt ze zittend tussen het publiek en het geeft de sfeer dan ook perfect weer: klein, intiem, gevoelig en persoonlijk. Ook ‘Telescope’ en de ode aan een dakloze krantverkoper ‘Drifter’ komen perfect tot zijn recht. De hoogtepunten zijn natuurlijk de vorige single (en voormalig 3FM megahit) ‘Let Go’ maar zeker ook de nieuwe single ‘Warm’ die door een samenzang met het publiek een perfecte afsluiter was voor een heerlijk optreden. Kris Berry and Perquisite staan 24 mei in Mezz Breda

Wie: The Strypes
Waar: Concerto Utrechtsestraat
Wanneer: Zaterdag 19 april 14:00 uur

STRYPES 1Het optreden waar ik persoonlijk naar uit heb gekeken waren de 4 Ierse heren van The Strypes, hoewel je eigenlijk van jongens moet spreken gezien ze tussen de 16 en 18 jaar zijn. Opvallend is dan ook dat het zaaltje zich opeens vult met jonge meiden die nerveus naar voren dringen en pukkelige mannetjes met kapsels die direct gekopiëerd zijn van de bandfoto. Het optreden begint rommelig met microfoons die het niet doen en kapotte stekkers, waardoor de mannen wel 10 minuten doelloos op het podium staan en wel 4 zombies lijken. Ik hoop dat het een act is want de band lijkt wel ape-stoned en ongeinteresseerd. De geluidsman heeft eindelijk de juiste stekkers gevonden en voor de zekerheid het volume op 10 gezet waardoor het erg onprettig luisteren was. Het talent van The Strypes onmiskenbaar en eigenlijk ongelofelijk dat zulke jonge jongens blues en rock spelen alsof ze al 30 jaar ervaring hebben. Uiteindelijk spelen ze en paar nummers van hun album ‘Snapshot’ en beseffen alle aanwezigen zich dat dit wel erg bijzonder is wat we te zien krijgen. Alles klopt aan de band: muzikaliteit, strakke styling, talentvol en geroemd door de grote der aarde, maar wat mij vooral stoorde was de desinteresse en bijna arrogante uitstraling van de jongens. The Strypes staan 4 juli op Rock Werchter

Wie: Jungle by night
Waar: Rush Hour Spuistraat
Wanneer: Zaterdag 19 april 17:00 uur.

JBN 1Wat kun je verwachten van Afrobeat, Ethio-jazz, funk, dub en rock? Het voor mij nog het onbekende gezeldschap Jungle by Night zou een mengeling van deze muziek spelen. Een rondje op internet maakte mij toch wel nieuwsgierig. De negenkoppige band uit Amsterdam heeft zijn opstelling vandaag maar buitengezet gezien Rush Hour toch echt te knus is voor deze setting. Voor het optreden staan er hooguit 15 man te wachten maar het grote geheim van de band is de geweldige aanstekelijke muziek. Binnen 5 minuten staan er wel 50 man voor de winkel en worden de fietsers gedwongen het fietspad te verlaten.

Er ontstaat een spontaan straatfeest en niemand kan stil staan op de vrolijke deuntjes. Als dan zelfs de politie polshoogte komt nemen wat er aan de hand is, kan het feestje niet meer stuk. Heupwiegend in de laatste zonnestralen op de Spuistraat was deze afsluiter van Record Store Day misschien wel het leukste optreden van de dag. Nog een tip voor The Strypes : Bezoek eens een concert van Jungle By Night, die beheersen wel namelijk de essentie van muziek… plezier maken. Jungle By Night staan 2 mei in Trouw Amsterdam voor hun albumreleaseparty

Deel: