Songhoy Blues mag de avond openen en is een vreemde eend in de bijt: bij Julian Casablancas verwacht je een soortgelijke cultrockband in het voorprogramma, maar niks is minder waar. Songhoy Blues is een ‘desert R&B’ band uit Timboektoe, waarvan alle vier de bandleden afkomstig zijn van de Songhoy-stam woonachtig in het Noorden van Mali. Zanger Aliou Touré danst vrolijk op en neer op muziek die ontstaan is als reactie op het verbod op muziek door de jihadisten die Mali binnenvielen in 2012.

Julian Casablancas ken je als zanger van de New Yorkse garagerockband The Strokes, maar vanavond laat hij de andere bandleden van the Strokes thuis, en komt de band the Voidz mee, bestaande uit drummer Alex Carapetis, de gitaristen Amir Yaghmai en Jeramy ‘Beardo’ Gritter, keyboardspeler Jeff Kite en basgitarist Jacob ‘Jake’ Bercovici. Kite en Carapetis hebben al eerder met Julian samengespeeld in een eerder solo-project van Julian, waar de song ‘River of Brakelights’ het nog levende bewijs van is.

Sinds 23 september is het debuutalbum ‘Tyranny’ uit, waarvan ze veel spelen, zoals de met piepjes en electro bedrenkte single ‘Crunch Punch’ en de song ‘Xerox’. Maar ook het high-speed ‘M.utually A.ssured D.estruction’ met pompende gitaren of het zeer dansbare ‘Where no Eagles Fly’, wat wel wat weg heeft van de muziek van Joy Divsion. Natuurlijk ontbreken een aantal covers van The Strokes-songs niet, waaronder ‘Ize of the World’ en ‘I’ll Try Anything Once’. Dit leidt tot hysterisch gegil van de aanwezige fans. Ondanks dat Julian de halve tijd met zijn rug naar het publiek staat of niet zichtbaar is door het stroboscopische licht, is dit een optreden dat mij nog lang bij zal blijven, want wat is deze muziek gaaf, dansbaar en veelzijdig!

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: