Donderdagavond is zanger, componist en tekstschrijver Henny Vrienten in de Amsterdamse Melkweg onderscheiden met de Andreaspenning. Uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan kreeg Vrienten, de bekendste bassist van Nederland en voorman van het legendarische Doe Maar, de prestigieuze onderscheiding ‘voor zijn bijdrage aan de muziek en cultuur in Amsterdam’.

De uitreiking vond plaats tijdens de release van zijn eerste soloalbum in drieëntwintig jaar. Net nadat Jan Hendriks en Ernst Jansz voor een kleine Doe Maar reünie zorgden, met een bijzondere versie van ‘Is Dit Alles’.

Vrienten wordt niet alleen onderscheiden vanwege zijn activiteiten met Doe Maar. Hij is als componist betrokken bij productie van Nederlandse films en documentaires en huiscomponist van diverse kinderprogramma’s zoals ‘Het Klokhuis’ en ‘Kinderen voor Kinderen’. Ook schrijft hij muziek voor diverse artiesten als Karin Bloemen en Freek de Jonge en zet zich regelmatig in voor diverse goede doelen. In zijn muziek komen regelmatig invloeden uit Amsterdam naar voren.

Burgemeester Van der Laan roemde in zijn speech tevens de ‘coolheid’ van Doe Maar. “Ik was bij een optreden van Doe Maar in het Vondelpark, dat moet juni 1981 geweest zijn. Ik denk er nog bijna dagelijks aan, want op een gegeven moment… ‘Verdomme! ze hebben allemaal hun bakkebaarden eraf geschoren’. Dat concert was voor mij de overgang van de jaren ‘70 naar de jaren ‘80. Ik ben naar huis geraced en heb gedaan wat ik al lang had moeten doen. ‘s Ochtends wanneer ik in de spiegel kijk, denk ik daar nog vaak aan.”

De Andreaspenning is voor wie grote prestaties heeft verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunst, politiek, economisch gebied, media, onderwijs, of museaal gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling.

Foto (c) Eric van Nieuwland, archief Maxazine

Deel: