De legendarische producer T Bone Burnett brengt het mysterie rond de vergeten “Basement Tapes” van Bob Dylan tot leven op het album ‘Lost On The River: The New Basement Tapes’, dat vandaag verschijnt. Niemand minder dan Elvis Costello, Marcus Mumford en My Morning Jacket’s Jim James geven hun muzikale interpretatie aan de ‘Basement Tape’-teksten van meester-songwriter Bob Dylan.

We gaan terug naar het jaar 1967. In de kelder van een gebouw in New York sluit de destijds 26-jarige Bob Dylan zich voor twee weken op om nieuwe liedjes te schrijven. Hier wordt de basis gelegd voor het legendarische album ‘The Basement Tapes’ dat Dylan in 1975 uitbrengt met The Band als begeleidingsband. De gevierde songwriter schrijft in de kelder meer dan honderd nummers, waaronder bekende hits als ‘I Shall Be Released’, ‘The Mighty Quinn’, ‘This Wheel’s On Fire’ en ‘Tears Of Rage’. Ondanks het succes blijft een groot deel van de teksten onaangeroerd. Fans, collega-muzikanten en critici hebben talloze malen hun nieuwsgierigheid uitgesproken, maar tot op heden heeft Dylan daar nooit gehoor aan gegeven.

Tot nu. Met toestemming van Bob Dylan hebben Elvis Costello, Mumford And Son’s Marcus Mumford en My Morning Jacket’s Jim James muziek geschreven rondom de handgeschreven teksten van Dylan uit die tijd. De legendarische producer T Bone Burnett onderstreept met deze bijzondere samenwerking op het album ‘Lost On The River: The New Basement Tapes’ de zeggenschap van Bob Dylan’s creatieve uitspattingen in die New Yorkse kelder. Dit resulteert in twintig ‘nieuwe’ Dylan-nummers, waaronder ‘Down On The Bottom’, ‘Lost On The River’ en ‘Nothing To It’.

“What transpired during those two weeks was amazing for all of us,” vertelt Burnett over de twee weken die de muzikanten afgelopen maart samen doorbrachten in de Capitol Studios in Hollywood. “There was a deep well of generosity and support in the studio at all times, which reflected the tremendous trust and generosity shown by Bob in sharing these lyrics with us in the first place.”

De opnames en de bijzondere samenwerking van de muzikanten is vastgelegd voor de documentaire ‘Lost Songs: The Basement Tapes Continued’, gemaakt door regisseur Sam Jones. Met deze documentaire wordt het historisch belang van Bob Dylan’s schrijverschap extra benadrukt. De bijna twee uur durende film verschijnt dit najaar.

Deel: