Met zijn debuutalbum ‘Every Kingdom’ uit 2011 zette Ben Howard zichzelf succesvol op de kaart. ‘The Wolves’ en vooral ‘Keep Your Head Up’ werden grote hits en zorgden ervoor dat Ben Howard ook bij het grote publiek doorbrak. Nu is er met ‘I Forget Where We Were’ de langverwachte opvolger van zijn succesvolle debuutalbum waarop hij in ieder geval al bewijst dat hij eigenzinnig zijn eigen weg kiest, en zich niet laat beïnvloeden door het voorgaande hit succes.

Want al vanaf de eerste track ‘Small Things’ wordt duidelijk dat hij geen album heeft gemaakt dat zich richt op het stadionpubliek om mee te zingen. Maar in plaats daarvan opent het album sober. Iets wat enigszins veranderd in de daaropvolgende track ‘Rivers In Your Mouth’. Een nummer dat aan de ene kant in de lijn past van ‘The Fear’ en ‘The Wolves’, maar niet zo’n hitgevoelig refrein heeft als beiden nummers. Iets meer het geval dat wel bij de daaropvolgende titeltrack. Maar ‘In Dreams’ is het meest perfecte voorbeeld van hoe Howard soberheid combineert in een goed pakkend liedje. Het zou een goede volgende singlekandidaat zijn.

Het smoothe en licht jazzy ‘She Treats Me Will’ biedt vervolgens als één van de zeldzame momenten op het album variatie. Door de tekst van het nummer is het een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat Howard zich in de andere teksten op het album vooral presenteert als ‘the king of pain’. Wat zich het beste uit in ‘The End Of The Affair’. Het absolute hoogtepunt van het album. Waarin Howard je eerst laat mee zwelgen in liefdesverdriet, en vervolgens meeneemt naar de spannende climax.

Soms dreigt het album door soberheid eentonig te worden. Zoals in ‘Small Things’, ‘Evergreen’ en de titeltrack. Maar uiteindelijk weet Ben Howard dit toch nog net te voorkomen. Het mist wel de balans tussen pakkende songs en soberheid zoals hij dat op ‘Every Kingdom’ zou goed wist te combineren. Maar aan de andere kant is het juist te prijzen dat hij juist niet voor een grootser geluid heeft gekozen op het altijd moeilijke tweede album. Al heeft het album wel even tijd nodig, en is het wel de vraag of hij dat op een derde album zou kunnen voortzetten. (7,5/10)(Island)

Deel: