De discografie van Lucinda Williams is al zeer indrukwekkend, en daar is weer een album aan toegevoegd genaamd: Down Where The Spirit Meets The Bone. Een dubbel cd met 20 weergaloze nummers. Onnavolgbaar en vol passie gezongen door de inmiddels 61-jarige Lucinda Williams.

Op deze dubbel cd staan 18 eigen nummers, één nummer dat ze met haar vader, de dichter Miller Williams, schreef (‘Compassion’) en een lange mooie cover van JJ Cale’s ‘Magnolia’. De muziek kan het best getypeerd worden als country-soul met “swamp music” en blues invloeden. De koning van de “swamp” muziek Tony Joe White is te horen op een van de vele hoogtepunten op dit album in ‘Something Wicked This Way Comes’ en het gruizige ‘West Memphis’.

Behalve Lucinda Williams zijn op Down Where The Spirit Meets The Bone andere topmuzikanten te horen zoals Jakob Dylan op de meeslepende ballad ‘It’s Gonna Rain’. De gitaristen Bill Frisell en Stuart Mathis spelen messcherp en soms ook zeer ingetogen. Ian McLagan van de legendarische groep The Small Faces is te horen op orgel op het rockende ‘Everything But the Truth’, Greg Leisz schittert op pedalsteel in ‘This Old Heartache’. Pete Thomas (drums) en Davey Faragher (bas) van de band van Elvis Costello completeren deze indrukwekkende line-up.

Maar ook alleen met de begeleiding van een akoestische gitaar kan Lucinda schitteren zoals te horen is op het solo openingsnummer ‘Compassion’. Naast meeslepende ballads staan er ook stevige up-tempo nummers op deze top cd zoals ‘Protection’ met vlammend gitaarwerk. Deze “Americana cd”  is uitermate gevarieerd en blijft mede daardoor boeien. ‘Cold Day in Hell’ is bijvoorbeeld moderne en robuuste country.

Voor mij is het absolute hoogtepunt op dit moment ‘Something Wicked This Way Comes’, maar dat zou de komende tijd nog weleens kunnen veranderen, want er valt zoveel te ontdekken en vooral te genieten op dit meesterwerk.

Het is wellicht nog iets te vroeg om deze dubbel cd , die overigens ook op vinyl te verkrijgen is, uit te roepen tot de plaat van het jaar, maar de kans dat er dit jaar nog een betere plaat uitkomt is zeer klein.

(9,5/10) (Highway 20 Records)

Deel: