Dit jaar bestaat de democratie in Zuid-Afrika twintig jaar. In een speciale elfde editie van het internationale Afrovibes festival is het thema ‘Helden en Iconen’. Het festival brengt de crème de la crème uit Zuidelijk Afrika op gebied van theater, dans, hiphop, jazz, design en debat. Het vindt plaats van 8 t/m 11 oktober 2014. Ondanks alle nieuwsberichten over het faillissement van het MC Theater vindt Afrovibes gewoon plaats in het MC Theater in Amsterdam.

De heren van Kern Koppen, hiphoppers Badjekkah en de Zuid-Afrikaanse Zuluboy betred en gezamenlijk het podium voor een fusie van spoken word, rap, hiphop, soundscapes, jazz en afrobeat. Deze drie formaties tegelijk: dat belooft een weergaloos dansbaar optreden. Na het optreden in het Paard van Troje ‘Jam de la Crème’: een wisselend collectief van musici uit alle hoeken en gaten van de Nederlandse muziekscène.

Afrovibes-bezoekers van vorig jaar kunnen het zich ongetwijfeld herinneren: het zinderende optreden van rapper Zuluboy uit Zuid-Afrika met muzikale globetrotter Joep Pelt uit Nederland. Voor de tweede keer brengen zij hun muziekstijlen nu samen tijdens het Afrovibes Festival met een vernieuwde versie van Mbaqanga: Soweto Soul muziek. Een fusie van Mbaqanga, hiphop, Kwaito en Afrosoul.

De twee talenten bundelen ook hun krachten tijdens The Zulu Tapes, een eenmalig live optreden dat alleen op Afrovibes te zien is. Zonder enige voorbereiding of repetitie was er op Afrovibes 2013 een studio-jamsessie tussen Pablo van de Poel, Luka van de Poel en Robin Piso (bekend van DeWolff), Zuluboy, Joep Pelt, Thijs van Millingen (Mdungu) op saxofoon en Robert van Spanje op basgitaar. De verschillende muzikale achtergronden van deze muzikanten resulteren in een mix van psychedelische rock, Zulu hiphop, deltablues en afrofunk

Nathan Daems is een van de meest veelbelovende Belgische jazzmuzikanten van dit moment. Met zijn band Black Flower brengt hij een opzwepende mix van jazz, soul en Ethiopische ritmes die doen denken aan Mulatu Astatke, peetvader van de ‘Ethiojazz’. De groep bestaat uit niet de minste muzikanten: de leden werkten samen met o.a. dEUS en Calexico. Black Flower was deze zomer Band in Residence bij het Gent Jazz Festival. Amplified Africa sluit het festival af met een safari door een muzikaal landschap.

Deel: