Vanavond staat First Aid kit in een uitverkochte Melkweg The Max. Ze werden bekend bij het grote publiek toen in 2008 een cover van een nummer van Fleet Foxes op youtube verscheen. Afgelopen zomer bezochten ze vele festivals over de hele wereld, waaronder Pukkelpop en Lowlands. Ze hebben sinds juni de plaat ‘Stay Gold’ uit, en nu is het de tijd voor een clubtour.

Eenmaal binnen speelt eerst het voorprogramma van Jo Rose, een singer-songwriter uit Manchester, en voormalig lid van de rockband Fear of Music. Hij heeft sinds eind augustus zijn album uit, en is nu zo ver dat hij First Aid Kit mag supporten, toch niet de minste. De muziek is prima in orde, maar halverwege zijn set raakt het tempo er wat uit doordat hij telkens zegt dat er zoveel mensen in de zaal zijn. Hij komt hierin wat onzeker over, maar dat is totaal niet nodig. Rose tourt nog tot half oktober met First Aid Kit door Europa.

Hierna is het de beurt aan First Aid Kit. De zusjes zijn in het goud gestoken, passend bij de achtergrond van het podium, en ook bij hun eerste nummer “Stay Gold”. Terwijl Klara de gitaar stemt, krijgt Johanna de opdracht om wat grapjes te maken, zodat Klara geconcentreerd kan stemmen. Het komt in eerste instantie wat ingestudeerd over, maar het heeft toch wel wat grappigs, vooral nadat Klara zegt dat ze extra lang over het stemmen heeft gedaan om meer grapjes te horen. Na ‘Cedar Lane’ gaat de rest van de band van het podium af, en de zusjes blijven samen over voor iets bijzonders. Ze gaan volledig akoestisch de Melkweg bespelen, en ze vragen iedereen om doodstil te zijn. Ze spelen het nummer ‘Ghost Town’, wat doordat iedereen stil is, of juist flink meezingt, een bijzonder mooie lading krijgt.

Hierna komt de band terug om het concert te vervolgen met ex-3FM megahit ‘My Silver Lining’. First Aid Kit stond eerder in het voorprogramma van Jack White. De zusjes vertellen over hoe ze door die kennismaking ook de kans gehad om tijd met hem in de studio door te brengen, en dat ze mede daarom nu een cover gaan spelen. Hierop zet Johanna het bass rifje van Seven Nation Army in, wat een geweldig gejuich oplevert. Na een “just kidding, we’re going to play something from Jack White as a solo artist” spelen ze de cover die ze vaker spelen, Love Interruption’.

Er worden drie nummers als toegift gespeeld, ‘A Long Time Ago’, ‘Master Pretender’ die door bijna iedereen meegezongen wordt. De afsluiter van de avond is ‘Emmylou’, een nummer waar een aantal mensen al meerdere malen om gevraagd hebben. Na dit nummer is het dan toch echt tijd om huiswaarts te gaan na een geweldige avond.

 

Deel: