Just Jack, bekend van de hit ‘Starz in Their Eyes’ uit 2006 (en de themesong van ‘3 op reis’), heeft sinds zijn ‘Rough / Ready EP’ in 2012 niets meer van zich laten horen omdat hij zich wilde focussen op zijn gezin. Maar zoals bij zoveel muzikanten op ‘hiatus’ blijkt ook hier weer dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Jack Allsopp betreed met zijn kraakverse, in eigen beheer opgenomen ‘Winning EP’ opnieuw de muzikale wateren.

De dancepop met akoestische sound en Jack’s typerende Britse vocals klinken nog steeds heerlijk catchy in de oren. Echter is hij nog wat dieper in de oceaan van elektronische beats gedoken. Al op de eerste track hoor je dat Allsopp zijn voorheen wat droge, akoestische beats ingeruild heeft voor een dikkere house sound. Op het tweede nummer, ‘Droids,’ kan je horen dat de Britse artiest misschien een paar jaar huisvader heeft gespeeld maar wel op de muzikale trends heeft gelet. Een door Alex Cowan (a.k.a. TM Juke) ingespeeld Get Lucky-achtig gitaarrifje is hier de rode draad. Ondanks dat we Daft Punk ft. Pharell intussen wel kunnen uitkotsen heeft Allsopp het principe van zomerse gitaarsound en volle baslijn schaamteloos effectief doorgevoerd. En toegegeven: het klinkt toch wel echt lekker. Ook ‘Inside’ leunt zwaar op volle housebeats die niet zouden misstaan onder een track van Paul Kalkbrenner. In ‘Minefield’ klinkt de oude Just Jack wat meer door maar ook hier worden de vocals gedragen door de elektronische grooves. Toch weet de Londenaar dicht bij zijn oude geluid te blijven door het gebruik van ‘analoge’ instrumenten en zijn kenmerkende combinatie van zang en praat/rap.

Voor de schappelijke prijs van drie Britse ponden schaf je op bandcamp.com de vier tracks tellende Winning EP aan en daarmee een inleiding in Just Jack’s veelbelovende toekomstige werk. (8/10) (Eigen productie)

Deel: