Op zaterdag 23 augustus om 11.00 uur zal het straatorgel De IJzeren Hein na een intensieve restauratie onthuld worden. Na de onthulling geven drie orgeldeskundigen een lezing over het ruige leven van dit straatorgel en laten het weer net zo klinken en schitteren als in 1931; het geboortejaar van het Belgische Burssens orgel. De uitdaging om het orgelfront weer in authentieke staat te restaureren, was groot voor de restauratoren van Museum Speelklok. Het enige originele beeldmateriaal was een zwart-wit foto! De lezing is onderdeel van een groot Utrechts draaiorgelevenement dat plaats vindt in het weekend van 22, 23 en 24 augustus.

Restaurator Alberic Godderis, arrangeur Jan Kees De Ruijter en voormalig eigenaar Léon Perlee nemen u tijdens de lezing mee terug in de tijd van het opmerkelijke en ruige leven van De IJzeren Hein. Ze vertellen over het zeldzame Art Deco front, over de orgelbouwers uit Antwerpen, over de vele steden waarin het orgel gespeeld heeft en over veranderingen die in de loop der tijd zijn aangebracht. Ook vertellen ze over het bijzondere restauratieproces. Over hun zoektocht naar het originele kleurenschema van het front, over ontdekkingen die ze deden tijdens de restauratie van het instrument en over de bijzondere muzikale eigenschappen van De IJzeren Hein, zoals de krachtige klank die het orgel heeft.

De IJzeren Hein krijgt een ereplaats in het museum, met daarbij een fotopresentatie met de hoogtepunten uit het interessante leven van het orgel. Ook zal het orgel op zondagmiddag 24 augustus, samen met andere grote straatorgels, de Utrechtse straten op gaan als onderdeel van het programma van het draaiorgelevenement.

De lezing over De IJzeren Hein is onderdeel van het Draaiorgelevenement dat plaats vindt op 22, 23 en 24 augustus in de binnenstad van Utrecht. De orgelactiviteiten worden georganiseerd in het kader van het 60-jarig jubileum van de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV). De KDV zet zich in om belangstelling te wekken voor de Nederlandse draaiorgels en het behoud daarvan. Omdat het draaiorgel een belangrijk onderdeel is van de collectie van Museum Speelklok, is er een nauw verwantschap tussen het museum en de KDV.

Deel: