Voor ons, de lui uit de Randstad, is de locatie van het kersverse en voor het eerst dit jaar georganiseerde CityRock in Leeuwarden toch echt het hoge Noorden! Maar gelokt door de aantrekkelijke line-up en omdat ondergetekende de pech had nog steeds geen optreden van VandenBerg’s Moonkings te kunnen bijwonen, ondernamen muziekliefhebbende buurman Jan en ik deze “verre” reis. (Met dank, want voor deze fotograaf zonder rijbewijs is meerijden met de auto pure luxe).

Laat ik beginnen met te zeggen dat dit zeer zeker de moeite waard is geweest! Wat een leuk en goed georganiseerd festival was dit. Natuurlijk komt dit mede doordat er gebruik gemaakt wordt van de locatie van het Into The Grave metalfestival wat zich daags erna afspeelt en inmiddels voor de vierde keer gehouden wordt. De prijzen voor de tickets zijn overigens bijna niet meer van deze tijd. Voorverkoop voor een dag 15 euro, aan de kassa 20 maar voor alle twee de dagen kon je voor 22,50 compleet uit je dak gaan.

Aangekomen op het terrein was het duidelijk dat een zeer divers publiek ook de moeite had genomen om naar Leeuwarden af te reizen. Muziekliefhebbers uit alle hoeken en gaten van het land, maar ook uit Duitsland en België, ieder met een eigen favoriet, maar allen met hetzelfde doel, genieten van leuke optredens en goede muziek. Aangekondigd en aan elkaar gepraat door een overenthousiaste presentator met, hoe geinig, een T-shirt met grote letters Boney-M er op. Wel een mooi statement, wat mij betreft, dat CityRock een festival is waar je lekker jezelf kunt en mag zijn, voor welke band je dan ook komt.

De aftrap werd verzorgd door de band The Dirty Denims uit Eindhoven. Zij maken, zoals ze het zelf omschrijven, Happy Hardrock waarbij duidelijk de invloed van muziek uit de jaren tachtig hoorbaar is. (The Ramones, Blondie, AC/DC, Joan Jett). Zij timmeren al zo’n 9 jaar aan de weg, hebben diverse successen behaald en op grote festivals gestaan. Persoonlijk kende ik ze nog niet maar werd aangenaam verrast en wil hier nog wel meer van zien en horen.

Volgende optreden is van The Deaf, een collectief van Haagse muzikanten die muziek eten, drinken, uitzweten, herkauwen en met veel hart en ziel weer over het publiek uitstrooien. Telkens weer anders, maar iedere keer weer met even veel muzikaliteit en enthousiasme. Frontman Spike van Zoest (natuurlijk bekend van Di-rect) en bassiste Janneke Nijhuijs (Miss Fuss), ook bekend van ReBelle , Splendid en initiatiefneemster van de Jam de la Crème festivals hebben een leuke chemie op het podium. Drummer KitCarrera van Absent Minded en toetsenist Mau van Organisms maken het geheel af. Lekkere Rock & Roll beatmuziek waar je blij van wordt is het resultaat. Voor degenen die nog niet wakker waren……Deaf!

Daarna van een heel andere orde, de Duitse Symfonische/Gothic metalband Xandria. Met als frontvrouw/zangeres de Nederlandse Dianne van Giersbergen (nee geen familie van….) De band is in 1994 opgericht door Marco Heubaum, maar Dianne heeft zich in oktober vorig jaar pas bij hen gevoegd. Dat deze dame letterlijk noten op haar zang heeft is meteen duidelijk. Het zangtalent van deze klassiek geschoolde sopraan die zelf ook nog zangdocente is, draagt de bombastische klanken van de band naar grote hoogte. Zij is overigens ook nog frontvrouw van Ex Libris en heeft zich de kunst eigen gemaakt om klassiek en metal in prachtige zang te laten samenvloeien. Voor de liefhebbers een ware traktatie dus en voor de aanwezige fans van Within Temptation die Xandria nog niet kenden in deze samenstelling een zeer aangename verrassing. Niet in de laatste plaats door ook nog eens de aantrekkelijke verschijning van Dianne.

Nog nasidderend wordt het podium inmiddels vrij gegeven voor VandenBerg’s Moonkings. Deze door Adrian/ Adje Vandenberg in het najaar opgerichte band heeft een grote schare fans met zich mee genomen. Vandenberg (wij mogen Adje zeggen) kennen we natuurlijk nog van zijn gelijknamige band waarvan Bert Heerink ooit de zanger was maar ook van Teaser en Whitesnake. Adje is een goede en gedegen gitarist, maar ook een componist. In zijn reeds lange carrière heeft hij ook veel met en voor grote namen gecomponeerd en gespeeld. En wisten jullie dat hij daarnaast ook nog eens een artistiek kunstschilder is? Een eigenzinnige en eigenwijze man die zichzelf allang niet meer hoeft te bewijzen maar er , gelukkig voor zijn vele trouwe fans, voor heeft gekozen om zijn muzikale pad te vervolgen. Samen met Jan Hoving (zang), Sem Christoffel (bas) en Mart Nijen Es (drums) brengt hij wat er wordt verwacht. Ouderwetse Rock&Roll met een jaren zeventig sausje naar de hedendaagse rock gebracht. En dat met de nog steeds zeer herkenbare klanken van Adje’s gitaarspel, hij is het nog niet verleerd.

Afsluiter/headliner van de avond was Within Temptation. De band die in de basis altijd heeft bestaan uit Robert Westerholt , Jeroen van Veen en zangeres Sharon den Adel. Een band welke wereldberoemd is geworden door hun single Ice Queen. Deze Gothic band met symfonische invloeden is wellicht populairder in het buitenland dan in Nederland zelf. Robert en Sharon hebben samen drie kinderen en dat is de reden waarom Robert zich momenteel alleen met het schrijven van nieuwe songs bezig houdt zodat hij voor de kinderen kan zorgen. De live optredens worden tegenwoordig dan ook verzorgd door de Zweed Stefan Helleblad. De band geeft een uitgebreid optreden, waarbij niet alleen het werk van de nieuwe CD ‘Hydra’ gespeeld wordt maar ook de “oude” successen langs komen. Als enige band en hoofdact van de dag geven zij een toegift in de vorm van de hits ‘What have you done’ en ‘Ice Queen’, de fans geheel bevredigd achter latend. Ook wij keerden voldaan huiswaarts. Een heerlijke dag beleefd met veel muzikale waar. Volgend jaar graag weer Leeuwarden, want zowel artiesten als bezoekers zijn vol lof over dit evenement!

Foto’s (c) Rob Sneltjes/Maxazine

Deel: