In het weekend van 14 augustus vindt in Biddinghuizen weer “A Campingflight To Lowlands Paradise” plaats. Ook dit jaar staan er weer ruim 100 muziekacts geprogrammeerd en is er keuze tussen wereldtoppers maar ook vooral de grote onbekenden. Elke week hier bij Maxazine een paar tips uit een bepaalde muziekgenre. Deze keer de Rock.

Van alle muziekgenres is rock misschien wel het breedst vertegenwoordigd. Tussen de twee uiterste, death metal en knuffelrock, liggen misschien nog wel 15 varianten. Nu staan er op Lowlands dit jaar natuurlijk topacts als Kaiser Chiefs, Mando Diao, Triggerfinger en Queens Of The Stone Age maar we gaan er vier onbekendere tussen uit halen en toelichten.

Royal Blood
Als je denkt aan duo’s denk je al snel aan singer/songwriters, popduo’s of gelegenheidsduetten. Maar in de rockscene heb je voorbeelden als The White Stripes en The Black Keys. Daar is meteen het bewijs dat je met z’n tweeën ook stevig kunt rocken. De drummer Matt Thatcher lijkt soms wel vier armen te hebben en de bassist Mike Kerr bespeelt zijn bas als een gitaar. Het is heerlijk om te zien hoe ze als duo geluid produceren als een volwaardige band. Zeker weten verslavend om naar te kijken en naar te luisteren.

Orgaanklap
Een compleet andere kant van rock is Orgaanklap. Hoewel ze met gemak in de categorie “rap” geduwd kunnen worden zijn deze feestbeesten toch echt pure Rock & Roll. Nederlandstalige rapteksten met een stevig gitaarwerk en een punkrandje. Dit jaar kwam hun debuutalbum Kwarktassen uit en dat hebben we geweten. Naast de soms grove teksten (of komt het doordat we het nu gewoon verstaan) en de ongelofelijke energie is het alleen al de moeite waard om het te gaan zien. Mocht je droog willen blijven… blijf dan buiten staan, hou je van bier gooien en moshpits… ga vooral vooraan staan. De kans is dan ook aanwezig dat de heren halfnaakt in je nek gaan zitten. Want feesten, dat kunnen ze!

Volbeat
Deze Deense metal/rock band heeft als grote voorbeelden Johnny Cash, Elvis Presley en Metallica. Hoewel ze zelf al zes albums uitgegeven hebben zijn ze nog steeds niet beroerd om af en toe een cover van hun helden te spelen. Zeker nadat vorig jaar ex-Anthrax gitarist Rob Caggiano is toegevoegd is het gitaarspel heftiger maar vooral beter geworden. Het moet raar lopen als Volbeat niet zorgt voor een afgeladen Alpha tent, want ze weten precies wat het festivalpubliek willen dat geven ze graag.

Bring Me The Horizon
Een van de heftigste optredens op Lowlands dit jaar zal ongetwijfeld op het conto komen van Bring Me The Horizon. Deze vijf Britten maken al bijna tien jaar de wereld onveilig met hun mix van death metal, hardcore en epische emorock. In 2009 braken de heren al de India tent af, dit jaar ongetwijfeld een groter podium omdat BMTH inmiddels een grote horde vaste fans hebben die al een halve tent kunnen vullen. Zanger Oliver Sykes zit van boven tot onder de tatoeages maar dit optreden zal sowieso een plaatje worden om naar te kijken.

Deel: