nick-mulvey-first-mind-300x300Hij was percussionist bij de Londonse jazzband Portico Quartet dien in 2008 nog genomineerd werden voor een Mercury Prize voor hun debuutalbum ‘Knee-deep In The North Sea’. Maar in 2011 besloot Nick Mulvey de band te verlaten om zich te richten om zichzelf als singer-songwriter op de kaart te zetten. Onlangs verscheen zijn debuutalbum ‘First Mind’. Volgens hem zelf werd hij voor het album geïnspireerd door Noord-Afrikaanse trancemuziek en artiesten als Philip Glass, Paul Simon en John Martyn. En de naam van Nick Drake komt in veel recensies over het album tevoorschijn. Niet te minste namen om mee vergeleken te worden.

Het album bevat voornamelijk lichte akoestische songs. Maar kent ook een donkere kant in een nummer als ‘April’. En met ‘Juramidam’ bevat het zelf een ietswat experimentele track. Zo vlak voor één van de hoogtepunten van het album: de single ‘Cucurucu’. Terwijl ‘Nitrous’ zelf nog een beetje jazzy is. En de invloed van wereldmuziek is duidelijk terug te horen in het Oosters klinkende ‘The World To Me’.

Maar toch klinkt ‘First Mind’ als een geheel van fijne singer/songwriter liedjes met een prettig gitaarspel. Een album waarmee Nick Mulvey goed op de kaart heeft gezet als singer-songwriter. En waarmee hij uitstekend in een rijtje zou kunnen passen naast singer-songwriters als José Gonzalez en Damien Rice. (8/10) (Fiction)

Deel: