Nieuwsgierig maak ik de envelop open die de nieuwe EP van The Red Vultures zou bevatten maar op een polsbandje en een begeleidend persbericht na is de envelop verder leeg. Mijn teleurstelling maakt al gauw plaats voor verbazing als blijkt dat het polsbandje een usb stick bevat. Een briljante vondst, want niet alleen is dit bandje een leuke gadget voor de fans en een aanvulling voor hun sieradenkistje, het is ook een blikvanger. Als er vragen gesteld worden wie de Red Vultures zijn , kan je dat meteen laten horen.

Within Temptation drummer Mike Coolen, bassist Patrick de Kok, Heideroosjes gitarist Frank Kleuskens en Vals Licht zanger/gitarist Tony de Bruijn weten met al hun ervaring wel hoe ze een product in de markt moeten zetten. Op dit muzikale sieraad, dat slechts in beperkte oplage tijdens live shows verkrijgbaar is, staan niet alleen de 4 nummers van hun nieuwe EP Dirty Cash, maar naast o.a. de songteksten vindt je ook hun naamloze eerste EP hier op terug. Ik beperk me voor de recensie tot de 4 nieuwe nummers, daar ik niet zeker weet of er op de Dirty Cash EP ook 8 nummers staan.

Dirty CashIn vogelvlucht zijn dat: ‘Sharks’, ‘Feet On The Ground’, ‘I Wanna Break Out’ en ‘Long Gone Enemy’. 4 Frisse eigen nummers, balancerend tussen Pop en Rock, die meteen je aandacht vast houden. Bij ‘Sharks’ en ‘Feet On The Ground’ hoor ik enige invloeden van Foo Fighters doorklinken, dit om maar even aan te geven in welke hoek je de muziek van de Red Vultures moet zoeken. ‘I Wanna Break Out’, dat over Nelson Mandela gaat, is het nummer met de meeste kans op airplay en het aanstekelijke nummer zou zelfs wel eens een hit(je) kunnen worden. Bij ‘Long Gone Enemy’ krijg ik het gevoel – en dit bedoel ik als compliment – dat The Queens Of The Stone Age een nieuwe song op de markt hebben gegooid, de invloeden zijn duidelijk hoorbaar. Dat is ook niet erg, want The Queens en de Fighters zijn wel de publiekstrekkers op vele festivals.

Ook de Red Vultures zullen op veel festivals neerstrijken, maar de samenstelling van deze vlucht zal verschillen. Als Mike Coolen on tour is met Within Temptation, wordt hij vervangen door Jarno van Osch (The Unforgiven) en ook Daan Janzing, oud collega van Patrick de Kok van het helaas ter ziele gegaan My Favorite Scar, zal tijdens de live shows over het podium razen. Bovendien neemt men soms gasten mee. In alle opzichten een verrassend gezelschap dus, deze Red Vultures en daardoor ook een band die je absoluut moet zien! (en horen) (8/10)(Red Vultures/CD Baby).

Deel: