Floris Visser, artistiek directeur van Opera Trionfo, heeft aan de Bolshoi Opera in Moskou een triomf behaald als regisseur van Mozarts opera Così fan tutte. Zijn nieuwe enscenering, die op 24 mei in première ging, is door pers en publiek bejubeld. Hij mag zich de eerste Nederlander noemen die door het beroemde operahuis als regisseur is aangetrokken.

De recensies zijn zonder uitzondering lovend. ‘De held van deze productie is de dertig jaar oude regisseur Floris Visser. Het is duidelijk dat onze theaters hem na dit succes aan de Bolshoi Opera moeten proberen te strikken.’ ‘Er is alle reden om er van uit te gaan dat deze voorstelling zal worden gezien als een van de belangrijkste producties van dit seizoen.’

‘De regisseur situeert Così fan tutte in een theater uit Mozarts tijd. We zien de façade van de zaal met kroonluchter, zaalwachters in livrei, zoete engeltjes, touwen en gewichten, geweldige machines die de golvende zee simuleren. Dit alles zonder ironie, maar met een grote liefde voor de magie van het theater.’ ‘De opera is in de regie van Floris Visser niet alleen een komedie, maar ook een drama met gebroken harten en een bittere nasmaak.’

Reacties van theaterbezoekers
Floris Visser profileert zich als een van de succesvolste operaregisseurs uit ons land. Dit seizoen is hij internationaal doorgebroken, met Così fan tutte aan de Bolshoi Opera en met Puccini’s La bohème in Duitsland. Komend seizoen gaat Owen Wingrave voor Opera Trionfo in reprise, regisseert hij Janáčeks Jenůfa voor de Staatsoper Hannover, is Così fan tutte opnieuw in Moskou te zien en ensceneert hij Glucks Orphée et Eurydice voor de Nederlandse Reisopera.

Foto (c) Damir Yusupov

Deel: