Het valt niet altijd mee, om het netjes te zeggen als een CD “niet zo heel erg leuk” is. Wellicht is het nog lastiger om niet in schreeuwen en superlatieven uit te barsten als een CD juist wél een keer helemaal te gek is. *Fred, die ingetogen doch uitbundig met zijn armen zwaait en langzaam weer op adem komt.*

‘Observe Absorb Evolve’ heet de plaat van Dearworld. En man, man, man … wat is dat een vette plaat. Het begint al bij het eerste nummer, ‘Isolationation’. Alleen die naam al. Ik moest twee keer kijken, hoor, want heel even dacht ik dat er ‘Ionisation’ stond. Dat was natuurlijk helemaal fantastisch geweest. Maar, ook zonder ‘Ionisation’ (en mét ‘Isolationation’), is ‘Observe Absorb Evolve’ een meesterwerk.

Na het prachtige intro (‘Observe’) barst de muziek los in ‘Isolationation’. Jaren ’80, elektropop, dance, drum ’n bass. De plaat heeft het allemaal. Hier en daar valt zelfs een aangename vleug metal te bespeuren. De plaat vertoont overeenkomsten (als u dan toch een referentiekader zoekt) met Zoot Woman. En, misschien nog wel iets sprekender, de Pet Shop Boys. Maar dan ruig, en nergens bang voor.

Eens even kijken of ‘Isolationation’ toevallig ook op YouTube staat, want dat zou toch wel handig zijn. En, wat denkt u? Ik (en daarmee u) word op mijn wenken bedient. Alstublieft: helemaal niets. Dat kan nooit lang meer duren, want de heren van Dearworld staan, als u het mij vraagt, aan het begin van iets heel groots. De CD ‘Observe Absorb Evolve’ staat nu al voor de derde keer op (en er lígt nog zoveel ander werk ook, maar ik kan er niets aan doen. Uitzetten blijkt schier onmogelijk.)

Op hun website dearworld.nl valt een en ander prima te beluisteren. Luisteren en dan kopen, die plaat. Gewoon doen. Geen spijt. (10/10)(DEARWORLD MUSIC)

Deel: