De derde Paaspop-dag start met Maaike Ouboter. Zij deed in 2013 mee aan het tv programma ‘De beste singer songwriter van Nederland’, en brak meteen door bij het grote publiek met het lied ‘Dat ik je mis’. Ze zingt vandaag nieuw materiaal met een muisstil publiek. Een intiem optreden geven in een grote theatertent, dat is knap, maar Maaike doet het. Nog meer muziek in de theatertent, want Hans Teeuwen is niet alleen cabaretier. Samen met zijn band the Painkillers, met onder andere pianist Ruben Hein en Benjamin Herman op saxofoon, krijg je namelijk jazz. En daar is niet iedereen in de zaal helemaal op voorbereid. Ik sta echter vol bewondering te luisteren naar die prachtige rauwe jazz-stem van Hans, afgewisseld met gevoelige liedjes van het album ‘How it Aches’ en funky songs zoals ‘Letter to my Enemy’.

Het rauwe is ook deels terug te zien in de Dj-set van de Duitse Fritz Kalkbrenner, het jongere broertje van Paul. In de Stardust-tent laat Fritz je heen en weer slingeren tussen verschillende muziekstijlen, waaronder techno, trip-hop en deep house. De Stardust-tent is tot de nok toe gevuld, evenals de Bavaria Playground waar de Nederlandse MC en Dj Lady Bee later op de avond voornamelijk house draait. Het jonge publiek hakt erop los!

De Antwerpse hiphop-ster Coely heeft al met vele grote hiphop-artiesten op het podium gestaan, en vorig jaar zo’n 90 keer opgetreden in België. En daarom is het nu tijd om Nederland te gaan veroveren, beginnend bij Paaspop! Aan het einde van de show bedankt Coely emotioneel het publiek. Hoe vaak zij blijkbaar ook optreedt, ze gaat er met heel haar hart in, en dat is ook terug te horen in haar songs.

Cabaretier Javier Guzman komt op met een fles bronwater, druk heen en weer lopend zoals we dat van hem gewend zijn. Hij geeft onder andere tips hoe je makkelijk aan cocaïne en andere harddrugs kan komen, hoe je in contact komt met een dealer. ‘Weet je, drank is nog de meest gevaarlijke harddrug, alleen daar maakt niemand zich echt heel druk om’, aldus Guzman. Jammer dat Guzman niet wat verder afwijkt van zijn geijkte theater programma.

Blaudzun en Kensington zijn beide Utrechtse pareltjes. Kensington, vorig jaar zowat op elk Nederlands festival, speelt elke keer een strakke set en heeft net de nieuwe single Street uit, die ze met trots laten horen. Singer songwriter Blaudzun is uitgegroeid tot een volledige band met viool, bas, piano en staat onterecht op het te kleine Phoenix podium, zowel voor de bezetting als voor de bekendheid die ze hebben. Maar de muziek en de stem van Johannes Sigmond klinken als vanouds: ‘one of a kind’.

Het eerste festivaloptreden ooit voor de rockers van VandenBerg’s Moonkings met gitarist Adje Vandenberg (VandenBerg, Whitesnake) is geslaagd: rockend en springend gaat de band tekeer en breekt de Phoenix-tent stukje bij beetje af, waarna het aan Hatebreed is om de finale doodsteek uit te delen. Zanger Jamey Jasta brult de longen uit zijn lijf, en staat geen seconde stil, zelfs niet als hij bassist Chris Beattie een speelse por verkoopt . De Phoenix-tent heeft een jaar de tijd (nodig) om weer op te krabbelen na al dit geweld.

Een waardige afsluiter van Paaspop 2014 zijn de Kaiser Chiefs, die altijd garant staan voor een mooi feestje en een springende en klauterende zanger, Ricky Wilson, die vanavond zelfs op zijn rug liggend nog heerlijk door wist te zingen. Hits als ‘Ruby’, ‘I Predict a Riot’ en ‘Every Day I Love You Less and Less’ mogen natuurlijk niet ontbreken.

Al met al een zeer geslaagde 36e editie van Paaspop, met mooi weer, hoge bezoekersaantallen en veel gezellige Brabanders . Het festivalseizoen is nu officieel geopend!

 

 

 

Deel: