Een melange van jazz, soul en bossa invloeden vormden de basis voor een wervelend optreden van de Italiaanse gitarist, componist, producer en DJ Nicola Conte. In de Rotterdamse jazzclub BIRD gaf de muzikant met zijn gedrilde combo een voorproefje van de aanstaande CD-release ‘Free Souls’. Conte introduceert eind jaren 90 een opvallende acid-jazzstijl die zich kenmerkt door een mix van easy listening, jazz en filmthema’s. Met het debuut Jet Sounds uit 2000 krijgt hij meteen internationaal succes.

In 2004 komt de Blue Note release Other Directions uit met daarop de hit ‘Kind of Sunshine’. Hij wisselt zijn eigen platen af met producties voor andere musici en maakt daarnaast veel remixen. En nog voordat ze zijn doorgebroken, neemt Conte al muziek op met Gregory Porter en José James.

Bescheiden
In BIRD omringt Conte zich met een meesterlijk sextet dat samen met hem de beproefde acid jazz-formule ten gehore brengt dat met strakke groovende ritmes bij elkaar wordt gehouden. Conte zelf stelt zich bescheiden op; hij zorgt voor jazzy slagpartijen en maakt op zeldzame momenten ruimte voor puike solo’s. De Italiaan wekt vooral de indruk zijn muzikanten de ruimte te willen geven om te excelleren. Iemand die alle ruimte krijgt om haar talent te etaleren is Melanie Charles, de verrassing in Conte’s groep. De New Yorks-Haïtiaanse zangeres bezit een veelzijdig stemgeluid. Zo klinkt ze warm en verleidelijk in ‘Spirits of Nature’ en is haar timbre robuust in ‘Goddess Of The Sea’. Daarnaast blijkt Charles een niet onverdienstelijk fluitiste en is ze een bijzondere verschijning met haar vintage seventies charisma.

Gastrol
Speciale gast van de avond is de Rotterdamse soulzangeres Tasha’s World. Eind 2013 komt de diva in contact met Conte die gecharmeerd blijkt van haar stem. Hij nodigt haar uit voor een aantal optredens en vraagt de vocaliste mee te doen op het nieuwe album. In BIRD laat de kleurrijk geklede zangeres de overtuigende liedjes ‘Soul Revelation’ en ‘Uhuru’ horen waarmee ze zich als een vis in het water voelt.

Getuige de anderhalf uur durende set die met name gebaseerd is op het aanstaande album ‘Free Souls’, kunnen we reikhalzend uitkijken naar de nieuwe cd. Het materiaal klinkt sterk, optimistisch en kent geen zwakke momenten. De geraffineerde combinatie van stijlen die Conte al jaren toepast, is tijdloos goed. Muziek die we komende zomer vaak zullen draaien.

Deel: