Vandaag kreeg ik, naast een enorme stapel andere, in mijn handen de CD ‘Trav’lin’ Light’ van Alexander Beets Quartet, waarop ook Judith Nijland acte de présence geeft. Ik weet niet wat de rest van de stapel nog in petto heeft, maar dit is een meer dan uitstekend begin van de avond. Een donderdagavond waarop ik, niet geheel toevallig, in mijn heimat vertoef. Kijkend naar de allereerste piano in mijn leven en foto’s van mijzelf aan de muur .. dat kan maar één ding betekenen. Ik logeer in het huis waar ik geboren ben. Geloof het of niet, maar de muziek die nu op beschaafd volume uit de speakers schalt brengt de luisteraar met gemak terug naar 1972. Om maar jaartal te noemen.

Heerlijke jazz. Klassieke jazz standards. Beschaafd uitgevoerd, maar toch virtuoos. Ouderwets gezellig, maar met een nieuwerwetse omlijsting. Dat kunt u natuurlijk op twee manieren opvatten, maar ik bedoel er maar één. De goeie. Mooie, heldere opnames die de luisteraar meenemen naar, wat zei ik, bijvoorbeeld 1972. Het schijfje staat vol met klassiekers van Montgomery (Road Song), Porter (You’d Be So Nice To Come Home To) en Gillespie (A Night In Tunisia) en Beets’ Qaurtet en Nijland lijmen met sublieme instrumentbeheersing en Judith’s prachtige stem de composities aan elkaar. En de CD is afgelopen voordat u er erg in heeft, en hem dus nog maar een keer opzet. Want dit is een blijvertje.

Persoonlijke voorkeur voor jazz van jaren her (uit bijvoorbeeld 1972) en gevoelig voor charmes van Judith zorgen voor een waardering van 8/10. Dat zijn dus vier van de vijf sterren. ‘En waarom geen vijf, Fred?’ hoor ik u denken. Welnu, daar ga ik nog antwoord op geven ook en dat is, ondanks dat er muzikaal-technisch gezien niets op af te dingen valt, het dat precies is. Maar dat, wederom, druk de pret allerminst. Kijk! Daar is de CD voor de tweede keer al weer afgelopen. Vlug nog maar een keertje opzetten. En u, haast u naar de (online) platenzaak van uw keuze en schaf deze heerlijke plaat aan. Al was het maar voor alle 12 tracks die er op staan. (Maxanter Records) (8/10)

Deel: