Tussen 2005 en 2008 waren de Kaiser Chiefs zo’n beetje de festivalband van het vorige decennium. Met pakkende hits als ‘I Predict To Riot’, ‘Oh My God’ en ‘Ruby’ leken ze weinig fout te kunnen doen. Maar na 2008 ging het bergafwaarts. Het vorige album ‘The Future Is Medieval’ uit 2011 was vrij zwak en flopte. En tot overmaat van ramp verliet drummer Nick Hodgson, die ook als songwriter een vrij grote bijdrage had, eind 2012 de band. Dat de nood aan de man was heeft de band waarschijnlijk zelf ook door gehad, dus schakelde ze producer Ben H. Allen III (die o.a. eerder gewerkt heeft met Cee Lo Green en Bombay Bicycle Club) en Fraser T. Smith (die o.a. heeft gewerkt met Adele en Lily Allen). Die laatstgenoemde heeft ook een bijdrage geleverd aan een aantal songteksten op het nieuwe album ‘Education, Education, Education & War’ dat nu is verschenen.

Kaiser_Chiefs_-_Education,_Education,_Education_&_War

En de noodgreep lijkt te werken. De openingstrack ‘The Factory Gates’ is gelijk een vertrouwde Kaiser Chiefs track à la ‘Modern Way’. Net als ‘Misery Company’, ‘Ruffians On Parade’ (dat Franz Ferdinand ook niet had misstaan), ‘My Life’ en ‘Bows & Arrows’. Fijne rocktracks die tijdens concerten waarschijnlijk goed zullen passen tussen de vaste publieksfavorieten. En dan is er nog het nummer ‘Meanwhile Up in Heaven’ dat begint als een synthesizertrack uit de ‘80s, maar uiteindelijk toch weer de vertrouwde Chiefs laat horen. Nog niet alles is hosanna op dit nieuwe album. Zo klinkt de single ‘Coming Home’ iets te veel als The Killers, en vergeleken bij de rest nogal gezapig. En dat hoorspel-achtige gedeelte in het nummer ‘Cannons’ had ook niet echt gehoeven.

Maar eindelijk komen de Chiefs weer met een aantal sterke songs op een album. Waarmee ze met dit album hun sterkste sinds ‘Yours Truly, Angry Mob’ hebben afgeleverd. (7,5/10) (Caroline)

Deel: