Zondagmiddag gebeurden er in het Theater aan de Slinger bijzondere dingen. Ik weet dat, want ik was er bij. En omdat ik de beroerdste niet ben, wil ik een en ander graag met u delen. Zitzakken, petit fours, mini-sauzijzenbroodjes, hete thee, rode wijn en prachtige muziek.

Canto Ostinato
Simeon ten Holt componeerde Canto Ostinato eind jaren ’70. Het is een geen standaard compositie die begint bij de eerste en dan doorloopt tot en met de laatste maat. Het stuk is opgebouwd uit 106 secties en in elke van die secties staan een aantal clusters van maten, die de spelers naar eigen inzicht kunnen herhalen. De spelers communiceren met elkaar via de muziek en door middel van oogcontact en fysieke seintjes, ten teken dat zij over gaan naar een andere sectie. Het stuk kan gespeeld worden door één speler, maar ook door twee, drie of vier. Het staat van te voren dan ook niet vast hoe lang het stuk zal duren. In oktober 2011 was ik bij de uitvoering van het stuk (op vier pianos) in Theater De Schalm – waar het bijna drie uur duurde. Eveneens een uitvoering om nooit meer te vergeten.

Twee van de spelers in bovengenoemde uitvoering zijn Sandra en Jeroen van Veen. Precies, de twee die in Houten, in het Theater aan de Slinger, het stuk op twee vleugels speelden.

De uitvoering
Sandra en Jeroen zijn, zoals dat dan heet, meesters op de toetsen. En ik durf wel te zeggen dat, na hen twee keer live te hebben gezien en meerdere malen digitaal heb mogen beluisteren, dat zij de compositie van Ten Holt tot in de finesses beheersen en uitvoeren. Canto Ostinato wordt door sommige mensen als meditatief wordt genoemd, een mijns inziens wat ongelukkige omschrijving. De muziek is repetitief, maar spannend. Sferisch, maar uitdagend. Welluidend en virtuoos. Het bijwonen van een live uitvoering van Canto Ostinato is een belevenis. En zeker als Sandra en Jeroen van Veen de uitvoerders zijn.

Als Canto Ostinato, alsook de muziek van Simeon ten Holt nieuw voor u is, kan ik u de uitvoering van deze twee pianisten ten zeerste aanbevelen. Componist Ten Holt vond de opname en uitvoering van Sandra en Jeroen de beste. Een cd die ondergetekende uiteraard inmiddels ook in bezit heeft (met handtekeningen én liefs van Sandra!).

Ligconcert
Had ik het daarnet over zitzakken, de bekende FatBoys, weet u nog? Welnu, dat was geen verzinsel (ik zou trouwens niet durven). Sandra en Jeroen organiseren een zogenaamd Ligconcert. Terwijl de noten van het Canto Ostinato de ruimte vullen en het publiek vanuit de zaal ademloos toeluistert, liggen er op het podium een dertigtal mensen op zitzakken. Sommigen met de ogen dicht, op hun zij. Geheel bewegingsloos. U had het moeten zien. En op www.ligconcert.nl kunt u het trouwens zien.

Ik geef de gehele middag: concert, uitvoering, belichting, geluid en akoestiek, de high tea achteraf en de meet en greet met de meesters een 9. Met aspiraties voor een 10.

Deel: