De vier mannen die de Sky Pilots vormen hebben zo links en rechts al hun sporen verdiend in de Nederlandse muziekwereld. Het gaat hier om Matthijs van Duijvenbode, die hier zijn toetsen voor de microfoon heeft omgeruild, Robin Berlijn op gitaar, Mano Hollestelle op bas en drummer Kees Schaper. Voor het album heeft de band zich afgelopen zomer teruggetrokken in een verlaten huis in Friesland.

cover album 300dpiEn het resultaat mag er zijn. De heren hebben twaalf lekker in het gehoor liggende songs op de plaat gezet. Het is melodieuze gitaarmuziek, veelzijdig en aanstekelijk. Ik hoor er de opwindende Tulsa-sound, de fraaie samenzang van Buffalo Springfield, de compleetheid van de Beatles, het messcherpe gitaargeluid van Wishbone Ash er in terug. Wat hoor ik nog meer? Een combinatie van 60er jaren muziek en 80-er jaren rock. Maar het wordt door de mannen in een zodanige vorm gegoten dat er een nieuw geluid ontstaat en er niet klakkeloos is gekopieerd. De songs zijn goed opgebouwd en het stemgeluid van Matthijs is helder en nodigt uit er goed voor te gaan zitten en de teksten te beluisteren.
Alle songs staan op een hoog niveau, maar het rockende “Only When It Rains” en het bedachtzame “Cruising On Control” springen er voor mij bovenuit. Een meer dan uitstekend debuut van deze Nederlandse band. Naar mijn mening gaat de band dit seizoen op de festivals hoge ogen gooien. Het album komt begin april uit, maar mijn advies is om het alvast maar te bestellen.  (8,5/10) (V2 Records)

Deel: