Bij veel artiesten lijkt de productie van hun geluid per album grootser te moeten klinken. Marike Jager doet daarentegen precies het omgekeerde op haar nieuwe album ‘The Silent Song’. Op haar vorige album ‘Here Comes The Night’ werd ze nog begeleid door haar band. Dat leverde soms rauwe nummers op. Maar op deze opvolger is alles ‘back to basic’. Letterlijk, want voor dit album trok ze zichzelf terug in haar tuinhuisje. Waar ze alle nummer opnam met enkel begeleiding van zichzelf op piano en gitaar.

MARIKEJAGER_THESILENB2CE54-275x275

Met één uitzondering van één persoon die er aan te pas kwam: de Canadese singer/songwriter Ron Sexsmith met wie de het duet ‘Don’t You’ zingt. Twee stemmen die perfect samen gaan op dit  nummer.

Dat het album zo sober is gehouden betekend echter niet dat het eentonig is. Optimistische nummers als ‘Secret’, ‘Don’t You’ en ‘Butterfly’ worden afgewisseld met nummers die meer in mineur klinken. Zoals de titeltrack, ‘Everyone Wants To Blame You’ en ‘Wings’. Een mooi nummer als ‘Pick Up The Phone’ slaat daar een mooie brug tussen. Wat opvalt door de schaarse begeleiding is de speelsheid van zowel haar gitaar- als pianospel. Waar ‘I Will Never Know’ en ‘Butterfly’ mooi voorbeelden van zijn.

De nummers klinken zo intiem dat je tijdens het luisteren je bijna de sfeer van dat tuinhuisje kunt inbeelden. Het is daardoor een hele pure singer/songwriter plaat geworden die ondanks de soberheid geen moment verveelt. (9/10)(Morning Coffee/PIAS)

Deel: