Het was lang stil geweest rond Lois Lane tot ze in 2013 voor het eerst sinds 13 jaar een nieuw album uitbrachten. De titel, As One, verwijst naar de relatie tussen de zussen Monique en Suzanne Klemann. In interviews hebben die aangegeven dat ze al zo lang samen zingen dat hun klanken bijna helemaal versmolten zijn, net als hun levens. Een tweeling bijna, en dat spreekt uit niet alleen uit titelsong As One, maar bijvoorbeeld ook uit You And You And Me. Vanavond openen ze hun clubtour in Patronaat in Haarlem.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Anouk Visée. Anouk schrijft haar eigen songs, of past soms die van een ander een beetje aan, en zingt die terwijl ze zichzelf begeleidt met de acoustische gitaar.
Na haar eerste nummer vertelt ze dat ze altijd optrad met begeleiding van een gitarist maar dat die sinds 3 weken een ander pad is ingeslagen en het dus best wel spannend is om hier in haar eentje te staan. Dat begrijp ik, er zijn aantrekkelijker dingen denkbaar dan in je eentje voor een publiek te staan dat uiteraard voor Lois Lane komt en niet voor jou. Een publiek dat bij navraag door Anouk deels blijkt te bestaan uit mensen die ook al bij de eerste optredens van Lois Lane geweest zijn. Toen Anouk nog -2 was dus…
Het lukt haar evengoed om met haar songs die toch best vaak over de liefde gaan dit publiek te boeien, en ze krijgt dan ook geregeld een welgemeend applaus.

Na een korte pauze gaat om half tien het licht weer uit. De band betreedt het podium en opent met een dromerig intro gevolgd door het minstens zo dromerige instrumentale Exotic Birds And Fruit van album Fireflight uit 1995. Vervolgens klinkt het intro van Born Again en verschijnen Monique en Suzanne.
Daarmee openen ze een serie nummers die allemaal van As One afkomstig zijn. Het volledige album komt voorbij met uitzondering van A Season’s Symphony. Zoals gezegd, het is een sterk persoonlijk album en goeddeels wat ingetogener dan wat we uit het verleden van Lois Lane gewend waren. Uitschieter vind ik You And You And Me, met een sterke melodielijn en een tekst die raakt. Young Girls Young Boys is kennelijk de persoonlijke favoriet van Suzanne, en dan niet vanwege de Young Boys maar omdat ze daarbij hun kinderen in gedachten hebben.
Na ‘Show Me’ schakelen we over op ouder werk. Dat is natuurlijk toch waar veel mensen voor zijn gekomen en dus het moment waarop de zaal pas echt los gaat. Na een warming up met een paar nummers van Fireflight waaronder de hitsingle Tonight, sluit Lois Lane de avond rockend en swingend af met hits uit hun begintijd It’s The First Time, I Wanne Be en My Best Friend.

Dit was een goed opgebouwde, mooie opening van een tour waarbij Lois Lane nog de volgende zalen aan zal doen:
Podium De Kelder, Amersfoort (8 maart)
Gigant, Apeldoorn (28 maart)
Paard van Troje, Den Haag (10 april)
Paradiso, Amsterdam (11 april)
Luxor Live, Arnhem (13 april)

Deel: