Het was geloof ik in 2009 dat ik voor het eerst kennis maakte met Nina June, zij was toen het voorprogramma van Beth Hart. Het zal het verrassingseffect zijn, maar op die avond maakte ze een onuitwisbare indruk op mij en ik geloof dat ik de eerste was die enthousiast opsprong om te applaudisseren. Meteen een C-deetje gekocht en niet te vaak gedraaid, want, wat mooi is moet je niet te vaak draaien, dan verliest het zijn magie. Maar zoals dat wel vaker gaat: op een gegeven moment verlies je iemand uit het oog in de grote muzikale wereld die vol verrassingen zit.

Nu, ongeveer 4 jaar later heeft ze een nieuwe cd uit en koppelt daar een theater tour aan vast. The World Awaits Tour is al enkele maanden onderweg en deed zaterdag 15-02-2014 het Parkstad Limburg Theater Heerlen aan, waar zij in de kleine zaal geprogrammeerd was. Dat is geen schande, want juist hier vindt je die intieme sfeer die haar liedjes het beste tot hun recht doen komen.

Op het sober aangeklede podium, dat verlicht wordt door enkele gloeilampen, nemen Ferry Lagendijk (keyboard) en Damian Corlazzoli (gitaren, banjo) plaats achter hun instrumenten en zetten de intro in van het ietwat sombere ‘For Love’. Als Nina even later haar entree maakt klinkt er geen applaus, wat voor mij een beetje vreemd overkomt omdat ik dat bij andere concerten zo gewend ben.

Die somberheid heeft zijn reden, want na een zwaar jaar met o.a. een stuk gelopen relatie, zat Nina er helemaal doorheen en zocht haar heil in een klooster om tot rust te komen. Het was maar voor een week -ze zullen haar in het koor wel missen- maar het heeft blijkbaar zoveel indruk op haar gemaakt dat het klooster als een rode draad door de show loopt.

Dat wil niet zeggen dat het somberheid troef is deze avond, integendeel, want ‘For Love’ wordt gevolgd door het catchy ‘Work of Art’. Ook ‘I Don’t Belong Here’, ‘Bon Voyage’, Heart’s on Fire’ (waarop het publiek verzocht wordt om mee te zingen) en ‘Little Planet I’ liggen lekker in het gehoor en sommige liedjes hebben zelfs een poppy inslag.

Nina wisselt deze nummers af met prachtige, intieme luistermuziek waarop zij zichzelf subtiel begeleid op een floor tom. Ik praat wel over liedjes en dat klinkt verkleinend, maar deze liedjes worden groots en vol concentratie gebracht! Op die momenten is het doodstil in de zaal en hierbij is het genieten geblazen van Nina’s prachtige stem.

Concentratie wordt ook geëist van Damian met het wisselen van zijn instrumenten. Het is leuk en spannend om te zien hoe voorzichtig hij dat doet. Bij zoveel voorzichtigheid is het jammer dat er toch nog een kraakje of tik hoorbaar is. De absolute winnaar is echter een piepende drumkruk die om een druppeltje olie schreeuwt.

‘Home’ eindigt in prachtige samenzang, ook hier in zijn haar begeleiders bedreven en dat hoor je ook op ‘Roll into Myself’, dat klappend ingezet wordt en door een loopstation overgenomen wordt. Ook heel mooi is ‘Keep on Moving’ met prachtige elektrische gitaarklanken die naar het einde toe langzaam weg sterven.

Niet alle nummers zijn van haar zelf, op de setlist van deze avond prijken 3 covers (‘Home’, The Scientist’ en ‘Free’), maar die krijgen door de manier waarop Nina ze zingt een eigen identiteit zodat het haar liedjes lijken. Giel Beelen zei eens, na een optreden van haar in zijn programma, dat hij haar vertolkingen soms beter vond dan het origineel. Ik ben het niet vaak met hem eens maar dit is de bekende uitzondering op die regel.

Na anderhalf uur komt er een einde aan een boeiende show met soms betoverende liedjes. Dit keer ontbrak voor mij het verrassingseffect omdat ik wist wat ik mocht verwachten en daarin werd ik absoluut niet teleurgesteld. Het slot applaus was een ruime vergoeding voor het gemis aan het begin.

Uit ellende ontstaan soms de mooiste dingen en dat is met muziek ook zo. Nina June vond in het klooster en in de tijd daarna de inspiratie voor de liedjes die op ‘The World Awaits’ staan, maar er is meer, want ze heeft inmiddels alweer nieuwe nummers op de plank liggen die waarschijnlijk binnenkort op een EP of later op een CD zullen verschijnen.

Ik kijk er al naar uit!

\

Deel: