Van telefonisch verkoopster naar succesvol cabaretière. Sara Kroos heeft afgelopen jaren een flinke groeispurt gemaakt in de Nederlandse Theaterindustrie. Ze speelt voor uitverkochte zalen en de pers schrijft lovende recensies. Redenen om door te blijven gaan met waar ze goed in is: mensen laten lachen. Ook dit theaterseizoen brengt zij opnieuw een avondvullend soloprogramma genaamd ‘Van Jewelste’. Wij bezochten deze voorstelling in Theater de Leest in Waalwijk.

In 2000 won Sara Kroos de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival, wat het begin was van haar solocarrière. In de jaren daarna produceerde ze ruim 7 avondvullende theaterprogramma’s en brak ze door op de Nederlandse Televisie in het improvisatieprogramma De Lama’s. In de jaren daarna zagen we Sara geregeld voorbij komen als presentatrice van vele televisieprogramma’s zoals bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen. Op dit moment doet ze mee aan het VARA improvisatieprogramma ‘In goed gezelschap’. Ook is Sara elke zondag te horen op Radio 2 met haar radioprogramma Sara op zondag. Tussendoor nam ze in 2010 haar eerste album genaamd Boheems op en bracht ze tussen 2008 en 2011 vier boeken uit. Een vrouw met veel talent, dat blijkt ook uit haar achtste avondvullende theaterprogramma ‘Van Jewelste’ waar ze vertelt over haar dagelijkse leven dat niet lang geleden een akelige wending kreeg..

Als Sara onder muzikale begeleiding van drummer Rutger Hoorn het podium betreedt, zien we meteen de Sara Kroos die we kennen van haar vorige theaterproducties. Ondanks het feit dat Kroos de vorige week haar voorstelling in Etten-Leur moest stopzetten door ziekte en daardoor ruim een week niet heeft gespeeld, kunnen we zien dat ze er vandaag zichtbaar weer zin in heeft. Ze straalt energie uit en blijft daar de hele avond lekker in hangen. Vol enthousiasme begint ze haar horrorverhaal over hoe haar ouders kwamen vertellen dat ze het leegstaande huis naast de familie Kroos gekocht hadden. Een verandering in het leven van Sara, haar aangetrouwde vrouw en haar zuchtend dochtertje. Om te kijken of dat dus allemaal wel gaat werken besluiten de twee families een zogeheten 3-generatievakantie naar Senegal te boeken waar ze ‘gezellig’ van elkaar gaan genieten. Gedurende deze vakantie vol bizarre gebeurtenissen leren we de veelzijdige familie van Sara kennen. Ze vertelt over een taxirit naar een geboortefeest (met een geit in de achterbak) waar ze zich uiteindelijk doodziek eet aan de kip met rode saus en uiteindelijk op gênante wijze beroemd wordt in haar hotel. Tussendoor wijkt Kroos her en der af van haar bijzondere verhaal en worden we meegenomen naar haar dagelijkse leven. Een gezinsleven vol schoolpleinruzies, moeilijke gezinsperikelen en gênante bezoekjes aan de Welness/niettes. Oh ja.. We kijken ook nog even naar de kwestie over hoe vrouwen klaarkomen.

Met ‘Van Jewelste’ weet Sara Kroos opnieuw een avondvullend theaterprogramma weg te zetten vol humor, emotie maar bovenal: intimiteit. Samen met Rutger Hoorn op de drums brengt ze prachtige liedjes met als climax van de avond het prachtige nummer ‘Allereerste zon’. De combinatie tussen muziek en dialoog is perfect en en het decor en het lichtplan stimuleren de intimiteit van de voorstelling. Met ‘Van Jewelste’ weet Kroos haar eigen lat opnieuw te evenaren: ze kan een theaterzaal vermaken maar zich daarnaast ook kwetsbaar opstellen tegenover haar publiek. Een aanrader!

Deel: