In totaal heeft hij in ruim 30 jaar tijd al in 11 landen mogen optreden en weet hij avond na avond theaterpubliek te entertainen met zijn avondvullende programma’s. Zijn vorige theaterprogramma was goed voor 310 voorstellingen in Nederland, België en Duitsland en trok zon 225.000 bezoekers naar het theater. En ook dit seizoen brengt hij opnieuw een avondvullend programma naar de Nederlandse en Belgische theaters. Met zijn programma ‘ATTACCA’ weet cabaretier en muzikaal genie Hans Liberg opnieuw zijn eigen hoog gelegde lat te evenaren. Wij bezochten deze voorstelling in Tilburg!

In 1983 won Hans Liberg het cabaretfestival ‘Cameretten’ en schreef hij zijn eerste avondvullende programma ‘DADA,’ waarmee hij doorbrak in de Nederlandse Theaterindustrie. Inmiddels, na ruim 15 shows, is hij nog steeds niet van het podium te slaan. Met een Emmy-Award en een koninklijke onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw weet hij dagelijks nog steeds volle zalen te entertainen op hoog niveau. Ook het publiek in de bijna uitverkochte schouwburg van Tilburg is gevallen voor het talent van Liberg. Dat hij datzelfde talent nog steeds bezit blijkt al uit de ouverture die hij speelt op de piano bij aanvang van de voorstelling. De sfeer zit er meteen goed in en Hans zoekt direct interactie met het publiek en bladert samen met de zaal even door het script van de voorstelling. Wat voorproefjes van pagina 17 volgen en voordat het we weten zingen we mee met een nummer over obesitas. Het enthousiasme van zowel het publiek als Liberg zelf is duidelijk te voelen en zorgt voor een prettig opgewekte sfeer.

Samen met twee jonge muzikanten op de drums en de bas/gitaar, brengt Liberg vele muziekgenres ten gehore. Van Bach, Mozart en Beethoven tot Billy Joel en Willeke Alberti, voor Hans en zijn compagnons is het koek en ei. Vakkundig weet hij dan ook nog eens vele nummers in een geheel andere muziekstijl te steken en vaak, samen met de zaal, ook nog eens vol passie mee te zingen. Tussen de bijzondere muziekstukken snijdt Liberg ook nog even een aantal actuele alledaagse onderwerpen aan. De Iphone, Nederland in Beweging en de welbekende Zwarte Pieten discussie, komen op Libergs geheel eigen wijze aan bod. De climax van de avond wordt bereikt als Liberg achter zijn digitale piano kruipt om daar een aantal welbekende bruiloftsnummers te coveren, terwijl hij tussendoor een ietwat vulgair Abc’tje presenteert. De rasechte Tilburgers hebben wel wat suggesties als het om een seksueel Abc’tje gaat en dat resulteert er uiteindelijk in dat zowel het publiek als Liberg zelf niet meer bijkomen van het lachen.

Hans Liberg weet met dit avondvullende programma opnieuw een theatraal hoogstandje neer te zetten vol met muzikale toppunten en humoristische dialogen. ATTACCA is een vermakelijke en interactieve voorstelling die zowel de muziek- als komedieliefhebber dit seizoen niet mag missen. De voorstelling is nog tot mei te zien in de Nederlandse en Belgische theaters.

Foto (c) Sebastiaan Oeijen

Deel: