‘De ware naaktheid’. Een typische titel die prima aansluit op de muziekcabaretgroep ‘Enge Buren’die al vele jaren touren door de Nederlandse theaters met hun eigenwijze voorstellingen. Het concept is vrij simpel, een handjevol instrumenten en drie muzikanten met veel te veel energie zorgen voor een heerlijke theateravond. Wij bezochten deze voorstelling in het Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle!

Er heerst een prettige sfeer in het pittoreske theaterzaaltje in Goirle. Het publiek heeft er zin in en ook onze Enge Buren hebben er heel veel zin in. Dat blijkt alleen al uit het enthousiasme waarmee ze het podium beklimmen en vrijwel direct interactie zoeken met de zaal. Er wordt gezongen, gelachen en de sfeer zit er meteen goed in. De heren vieren hun 20 jaar jubileum met een eigen geschreven nummer en zetten meteen daarna een hitje uit de oude doos in. Het welbekende ´Pizza Calzone´ wordt met veel passie en toewijding gezongen maar vooral ook meegezongen door de inmiddels al lekker warmgelopen theaterzaal.

De interactie met de zaal moet een groot deel van de voorstelling vormen. Een groot risico als je vooral in wat kleinere theaterzalen speelt waar men erg dicht op het toneel zit. Toch weten de heren er voor te zorgen dat de zaal echt onderdeel wordt van de voorstelling. Ze zijn niet te beroerd om zich tussen het publiek te mengen en pakken ook gestructureerd terug op eerder gecreëerde interactie. Dit zorgt voor een persoonlijke sfeer die de zaal zich zichtbaar vrijer laat voelen. Zo gaan de heren op vrouwenjacht en strooien ze met complimentjes zoals ´Made in Heaven´ na het inzien van het labeltje van een vrouwelijk kledingstuk. Uiteraard delen ze graag met ons hun inmiddels opgedane kennis als het om het versieren van vrouwen gaat. Met de cursus ´versieren van een vrouw voor sneue mannen´ zal het gemiddeld aantal single vrouwen in Goirle zeker afnemen!

Buiten dat er veel gelachen wordt, weten de heren ook de gevoelige snaar te raken. Ze brengen een aantal bijzondere covers van bestaande nummers. Mooie, gevoelige, bizarre en vooral ook grappige muzikale hoogstandjes passeren de revue. Korte Frans, de drie B´s en Hazes André zijn zomaar een greep uit het muzikale programma van ´de ware naaktheid´. Vooral de cover van André Hazes weet te verbazen waar Henk van der Weijden het welbekende ´Een beetje verliefd´ volledig achterstevoren zingt. De climax van de avond wordt bereikt wanneer er een bijzondere mix wordt gemaakt van The Beatles en The Rolling Stones wat meer dan prima klonk.

Hoewel Henk van der Weijden, Pyr Tilma en Michiel Bos toch al ruim 20 jaar in het vak zitten weten ze toch opnieuw een leuke theaterproductie naar de Nederlandse theaters te brengen. Soms slaan ze de plank een beetje mis of kloppen de danspasjes niet helemaal. Maar dat weegt niet op tegen het zeer vermakelijke totaalplaatje. ´De ware naaktheid´ is een productie op niveau waar cabaret en muziek samenkomt tot een bijzonder geheel.

Deel: