Registratie van een serie van acht lunchconcerten waarin één zanger/zangeres het werk van één tekstdichter of een andere persoonlijkheid zingt. Deze aflevering: Ramses Shaffy zingt teksten van Frank Sinatra. Muzikale leiding: Onno Krijn. Musici: Roland Brunt, Nico van der Linden, Lucas van Merwijk en Harmen Wijntjes. Een samenwerkingsproject tussen NOS-tv en de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Ramses Shaffy zingt Sinatra, 20:35 – 21:15 uur, Cultura 24

Regisseur Pieter Fleury was in de jaren zestig als klein jongetje de overbuurman van Ramses Shaffy in de Derde Weteringdwarsstraat in Amsterdam. Vanuit zijn zolderraam volgde hij nieuwsgierig de mensen en geluiden die vanuit het huis aan de overkant kwamen. Soms keek hij door de brievenbus en mocht hij bij Ramses in de tuin spelen. Vanuit deze herinnering heeft Pieter Fleury een documentaire gemaakt over Shaffy en zijn leven – een leven waarvan hartstochtelijke muziek de weerslag is. In de film komt naast Ramses Shaffy zijn vriend en vroegere partner Joop Admiraal uitvoerig aan het woord. Ook vertellen Liesbeth List, Louis van Dijk en Shireen Strooker over de ongeremde vrijheid van vroeger die zij met Ramses hebben meegemaakt.

De nu 69-jarige Shaffy zien we in zijn afhankelijke situatie van nu, als bewoner van een verzorgingstehuis, waar hij geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn levenswijze. Hoewel de omstandigheden anders zijn geworden, is hij zichzelf gebleven. Amsterdam vormt het decor voor het verhaal: de stad waarin Ramses leeft in contrast met het beeld van diezelfde stad tijdens de jaren zestig. De film is een poëtische vertelling die verbeeldt hoe de kunstenaar en zijn omgeving op elkaar hebben ingewerkt. Ramses Shaffy werd als kind in Nederland achtergelaten en heeft altijd het gevoel gehad dat hij er niet echt bij hoorde. Nog steeds worstelt hij met zijn eenzaamheid in zijn stad Amsterdam. Aan de piano zingt hij nu nog indringender dan vroeger: de woorden zijn dezelfde gebleven maar hun betekenis lijkt nu pas écht begrepen.

Ramses: Ou est mon prince, 21:15 – 22:30 uur, Cultura 24

De komende tijd mag u zich verheugen op veel aandacht voor de Amsterdamse zanger/levenskunstenaar Ramses Shaffy (die dit jaar 80 zou zijn geworden, als hij niet in december 2009 was overleden). In oktober komt er een boxset met zijn tachtig mooiste liedjes en in januari 2014 zendt de AVRO de dramaserie Ramses uit. Wij bieden u in deze special een blik achter de schermen bij de opnamen van een net op cd verschenen Ramses-eerbetoon.

Special: Ramses Shaffy – Leef, 22:30 – 23:30 uur, Cultura 24

Deel: