Toen Bruce Springsteen vorig jaar met de E Street Band tijdens de Wrecking Ball tournee door Australië tourden, verving Rage Against The Machine gitarist Tom Morello tijdens dat gedeelte van de tour Steven Van Zandt. Die laatste was op dat moment druk met opnames voor de tv serie Lilyhammer. Tom Morello had ook al meegewerkt aan het vorige album ‘Wrecking Ball’ van The Boss. En ze samen vaker samen op het podium gestaan. Voor de Australische tournee vroeg Morello bij Springsteen een nummer aan dat hij in 1995 voor de EP ‘Blood Brothers’ had opgenomen: ‘High Hopes’. Een cover van Tim Scott McConnell van The Havalinas. Dat beviel Springsteen schijnbaar zo goed dat hij tijdens de tournee had besloot het nummer opnieuw met Morello op te nemen. Schijnbaar is toen ook het idee ontstaan om meer nummers die Bruce op de plank had liggen opnieuw onder handen te nemen. Dat heeft geleid tot het nieuwe album ‘High Hopes’. Een verzameling van nummers die eerdere albums van Springsteen niet haalden.

De nieuwe versie van ‘High Hopes’ klinkt steviger en frisser dan de versie uit 1995. Wat mede komt door de toevoegingen van blazers, percussie en het gitaarspel van Tom Morello. In dezelfde lijn ligt het nummer ‘Heaven’s Wall’. Wat een opzwepend gospel nummer is waarin Bruce in de tekst een aantal keer verwijst naar de bijbel (wat hij op zijn vorige album ook deed in ‘Rocky Ground’).

bruce-springsteen-announces-new-album-high-hopes_300_300_80_s_c1

Hoewel het niet klinkt alsof het een ‘kliekjes’ plaat is, zijn bepaalde nummers wel te vergelijken met andere albums van Springsteen. Zo is het goed te horen dat ‘Harry’s Place’ uit de periode van ‘The Rising’ afkomstig is. Het nummer doet denken aan ‘The Fuse’, terwijl het thema van het nummer, over een louche figuur, vrij Soprano’s achtig is.

‘Down In The Hole’ had ook op ‘The Rising’ of ‘Magic’ kunnen staan. Hoewel de harmonieën aan het begint van de ballad met banjo, orgel en viool nog iets doen denken aan ‘I’m On Fire’, past in de sfeer van ‘Countin’ on a Miracle’, ‘Empty Sky’ en ‘Magic’. In ‘This is Your Word’ klinken er Ierse folkinvloeden terug zoals in ‘Death To My Hometown’. Maar het nummer is veel optimistischer dan de folksongs op ‘Wrecking Ball’. Optimisme is ook terug te horen in de typische Springsteen rocker ‘Frankie Fell In Love’.

Maar de donkere kant komt ook aanbod. Het rustige nummer ‘Hunter Of Invisible Games’ beschrijft het einde der tijden (met opnieuw een Bijbelse verwijzing naar de ark van Noach). Terwijl de kippenvel ballad ‘The Wall’ verwijst naar de Amerikaanse jongeren die in de jaren ’60 voor dienstplicht naar Vietnam werden gestuurd. Het verwijst naar het monument dat in Washington, D.C staat ter nagedachtenis aan de militairen die de Vietnam oorlog niet overleefden.

Naast ‘High Hopes’ staan er nog twee covers op het album: ‘Just Like Fire Would’ van de Australische band The Saints, en ‘Dream Baby Dream’ van de Britse punkband Suicide. ‘Just Like Fire Would’ past perfect in de stijl van The E Street Band. En van ‘Dream Baby Dream’ (wat Springsteen in 2005 tijdens de ‘Devil & Dust’ tour al live speelde) weet hij een gevoeligere ballad te maken dan het origineel uit 1979.

Daarnaast staan er nog twee nummers op die eerder door Springsteen zijn uitgebracht. ‘American Skin (41 Shots)’ was tot nu toe alleen verschenen als live versie. De studio versie van het nummer dat Springsteen schreef naar aanleiding van de dood van Amadou Diallo, die in 1999 in een portiek in New York werd doodgeschoten door twee politieagenten, wijkt niet veel al van de live versies. ‘The Ghost Of Tom Joad’, dat in 1995 als een akoestische ballad verscheen, is hier uitgebracht als duet met Tom Morello. En is een steviger rocktrack geworden. Zoals ze hem ook in de afgelopen jaren regelmatig live hebben gedaan. Het is geen overbodige remake van het nummer, maar een versie die door de schrijver zelf is voorzien van een rocksausje. En uitstekend naast de akoestische versie past.

Al met al is ‘High Hopes’ een album geworden met de vertrouwde ingrediënten voor een album van Springsteen. Het enige wat echt ontbreekt is een samenhangend thema zoals hij vaak op zijn albums verwerkt. Zoals dat bijvoorbeeld de financiële crisis de basis vormde voor ‘Wrecking Ball’. Maar in plaats daarvan zou het album gezien kunnen worden als een bundeling van verschillende verhalen van één van de beste verhalenvertellers uit de muziekgeschiedenis. (9/10)(Columbia)

‘High Hopes’ is in verschillende formats verkrijgbaar. Naast een gewone CD uitgave is er ook een CD/DVD uitgave. Met op de DVD een integrale live uitvoering van het album ‘Born In The USA’ die vorig jaar tijdens het optreden op het Hard Rock Calling Festival in Londen werd opgenomen. En het album is daarnaast ook op vinyl verkrijgbaar in combinatie met de CD.

Deel: