‘Blurred Lines’ van Robin Thicke is de populairste single van 2013. De track eindigt op nummer 1 in de jaarlijst van de Mega Top 50. De lijst is voor het eerst samengesteld op basis van absolute aantallen in plaats van het eerder gehanteerde puntensysteem. Voor deze lijst zijn ook gegevens van Spotify meegenomen. 3FM zendt de Mega Top 50 van 2013 op woensdag 1 januari tussen 10.00 en 18.00 uur uit.

‘Blurred Lines’ van Robin Thicke verscheen in april 2013. In eerste instantie werd er meer gesproken over de spraakmakende videoclip dan over het liedje zelf. Al snel werd ook het liedje ongelofelijk populair. Vijf weken lang was ‘Blurred Lines’ de nummer 1 in de Mega Top 50. Het liedje werd het meest gedraaid op de radio, het meest gedownload en het meest gestreamd.

3FM dj en Mega Top 50 presentator Bart Arens: “Deze jaarlijst maakt duidelijk dat muziekliefhebbers hun favoriete liedjes tegenwoordig liever streamen dan downloaden. ‘Blurred Lines’ is zo’n bijna 100 keer vaker geluisterd via Spotify dan dat het officieel gedownload is. Ik ben blij dat we een jaar geleden al begonnen zijn met het meenemen van streams bij het samenstellen van de Mega Top 50. Nu wordt definitief duidelijk dat dit soort gegevens in een hedendaagse hitlijst niet mogen ontbreken.” Naast dat er dit jaar voor het eerst streaming cijfers zijn meegenomen voor de samenstelling is de jaarlijst ook gebaseerd op absolute aantallen. Voorgaande jaren werd er nog gebruikt gemaakt van het punten systeem waarbij er wekelijks punten werden toegekend aan de 50 hits. De #1 kreeg 50 punten, de #2 kreeg 49 punten en zo liep dat verder door naar beneden. Arens: “Door gebruik te maken van absolute aantallen van airplay, downloads en streams kun je hits nog beter met elkaar vergelijken. Soms komt het in een weeklijst voor dat de #1 bijvoorbeeld drie keer zo goed verkoopt als de #2. Door ze bij het maken van een jaarlijst alleen punten mee te geven zie je dit verschil niet goed terug. Met absolute aantallen des te meer.”

De jaarlijst van de Mega Top 50 is de eerste Nederlandse chart die wordt samengesteld op basis van legale downloads, streams op Spotify en plays op de radio. Al deze gegevens zijn bij elkaar opgeteld om tot een top 100 te komen van populairste liedjes in 2013. ‘Blurred Lines’ was op alle drie de platforms het meest populair. De hoogst genoteerde Nederlandse artiest is Armin van Buuren, die met ‘This Is What It Feels Like’ de zesde plaats bezet in de Mega Top 50 van 2013. Opvallend is de zevende plek voor de eveneens Nederlandse Mr. Probz, die zijn track ‘Waves’ aanvankelijk niet eens uit wilde brengen. Door het enthousiasme op 3FM scoort hij uiteindelijk toch één van de populairste hits van het jaar.

De top 10 van de lijst
1. Robin Thicke & T.I. & Pharrell Williams ‘Blurred Lines’
2. Avicii & Aloe Blacc ‘Wake Me Up’
3. Daft Punk & Pharrell Williams ‘Get Lucky’
4. P!nk & Nate Ruess ‘Just Give Me A Reason’
5. Macklemore & Ryan Lewis & Ray Dalton ‘Can’t Hold Us’
6. Armin van Buuren & Trevor Guthrie ‘This Is What It Feels Like’
7. Mr. Probz ‘Waves’
8. Macklemore & Ryan Lewis & Wanz ‘Thrift Shop’
9. Will.I.Am & Britney Spears ‘Scream & Shout’
10. The Lumineers ‘Ho Hey’

De Mega Top 50 van 2013 is op woensdag 1 januari tussen 10.00 en 18.00 uur te horen op 3FM en te zien op 101 TV. De lijst wordt gepresenteerd door 3FM jocks Barend van Deelen en Bart Arens. Maaike Ouboter, Kensington, Niels Geusebroek en Mr. Probz komen langs in de studio. De hele lijst is op 1 januari te bekijken op 3fm.nl/megatop50

Deel: