Het nieuwe album van de Gentse kleinkunst formatie Hermitage is uit. Zegt die naam je niets? Deze Gentse band stond acht jaar geleden in de Nekka finale en twee jaar geleden behaalden ze in Nederland de publiek prijs op het Amsterdamse kleinkunst festival. Ze zijn met ‘Alleen De Liefde Kan U Redden aan hun tweede album toe. In september 2011 verscheen hun debuut album ‘Schaduwliefde’, en deze cd deed het verre van onaardig. ‘Alleen De Liefde Kan U Redden’ kwam op de markt dankzij crowfunding. Meer en meer bands beginnen op deze manier te werken. Het komt er op neer dat fans of sympathisanten op voorhand geld storten en daar later de cd alleen of nog wat extra’s voor terugkrijgen. Hermitage bestaat uit frontman David Vandenhende, beter bekend onder zijn artiestennaam Divan. Hij is de zanger, pianist, gitarist maar ook de poëtische tekstschrijver. Filip Verheecke is de creatieve man op de percussie en Carlo Vandenhende bespeelt de gitaar en de cello. Samen met producer Wouter Budé werd gekozen om met vintage microfoons te werken, omdat zij de muziek van deze toch unieke band bezetting het beste zouden weergeven.

Is de muziek van Hermitage kleinkunst? Naar mijn mening wel, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Hermitage wil niet in een hokje gestopt worden. Als men met akoestische instrumenten speelt en in het Nederlands zingt wordt het nogal vlug kleinkunst genoemd. Maar deze band heeft ook duidelijk voeling met chanson en pop. Voor mezelf is het moderne kleinkunst en ik ben in de wolken met ‘Alleen De Liefde Kan U Redden’, want het is echt wel een prima album. Vanaf de eerste keer dat ik het beluisterde verlangde ik naar meer en nu na vele malen beluisteren is er nog geen enkel moment van verveling. Het zijn stuk voor stuk sterke nummers, met knappe teksten en veel afwisseling. en zanger Divan beschikt over een zeer mooie en warme stem.

Een erg knappe song is ‘Alleen De Liefde kan Je Redden’, het titel nummer van het album. Dit is tijdloze muziek, sober maar o zo prachtig, met een tekst waar ik stil van word. Ook ‘Clausules’ is leuk verwoordt, het gaat over momenten waar sommigen zich in zullen herkennen. Het veranderen van ritme is in dit nummer heel erg geslaagd. Het refrein ligt echt knap in het oor en de cello van Carlo is de kers op de taart in dit speelse refrein. ‘Jij En Ik’ is een heel geslaagd liefdeslied, met veel zorg en juist gekozen woorden. De knappe piano overheerst in het mooie woordenspel van ‘Bloedneus’. Er staat ook één erg speciaal nummer op. ‘Eskimo’ wordt samen met het Metropool Orkest gespeeld. Het is een hulpkreet aan de dokter, de bakker, de schipper, zijn moeder en zijn geliefde. Dit zijn volgens mij de sterkste nummers op ‘Alleen De Liefde Kan U Redden’, maar er zal geen enkele song ontgoochelen op dit voortreffelijke, opgewekte en feestelijke album. Deze cd zou wel eens de grote doorbraak van deze Vlaamse (kleinkunst) formatie in België en Nederland kunnen zijn. (Dandy One Records) (8,5/10)

Deel: