docdeusDe interactieve webdocumentaire en videoclip ‘Hidden Wounds’ vertelt het aangrijpende verhaal van Nederlandse, Britse, Belgische en Amerikaanse oorlogsveteranen met een post-traumatische stressstoornis (ptss). De film komt voort uit een unieke samenwerking tussen de Belgische band dEUS en Nederlandse documentairemakers.

“Toen ik thuiskwam zat ik in een soort van niemandsland. Te veel burger voor het militaire leven en te veel militair voor het burgerleven,” zegt Reinier Pol, 36 – veteraan uit de Bosnië-missies.

De film laat zien dat terwijl de Westerse wereld al meer dan 70 jaar in vrede leeft, eisen de oorlogen en vredesmissies buiten daarbuiten hun tol bij een groeiend aantal veteranen. Hun verhalen worden inzichtelijk gemaakt in de interactieve online documentaire hiddenwounds.be. Wie de videoclip online bekijkt kan door op de hoofden van de veteranen te klikken hun verhaal induiken.

De Belgische band dEUS schreef het nummer Hidden Wounds voor het album ‘Following Sea’ in 2012 aan de hand van het levensverhaal van een Britse oorlogsveteraan met ptss. Documentairebureau Prospektor in Amsterdam besloot hiervan een documentaire te maken. Juist in een tijd waarin steeds weer meer veteranen worden uitgezonden naar het verre buitenland moeten we ook de lange termijngevolgen voor de eigen soldaten in het oog houden, vinden documentairemakers Arnold van Bruggen, Eefje Blankevoort en Tomas Kaan.

Alle veteranen, welke oorlog ze ook hebben gevochten of in welke vredesmissie ze ook hebben gediend, delen dezelfde klachten, wordt pijnlijk duidelijk voor wie de verhalen van de geportretteerde veteranen in ‘Hidden Wounds’ bekijkt. Of de veteranen nu vrienden hebben verloren, eigenlijk helemaal niets hebben meegemaakt of in het heetst van de strijd hebben moeten doden; allen lijden aan slapeloze nachten, hebben last van flashbacks, gebruiken medicijnen of kunnen hun emoties of agressie niet in bedwang houden.

“Die constante spanning, dat maakt veel los. Die knop kan ik niet meer omzetten,” zegt Anke Dorpmanns, Irak, 2003. “Op een gegeven moment in de tuin allemaal Serven op me af komen,” zegt Jos Gelissen, veteraan uit de vredesmissies in Bosnië-Herzegovina. “Ik zie ze echt, die willen me pakken. En ik heb mijn kinderen heb ik onder de tafel gedrukt en gezegd: nu stoppen jongens, wij gaan weg wezen, want er komt iets aan. Ik leefde tussen werkelijkheid en fictie. Ik denk: ik word hartstikke gek hier.”

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Vfonds, Tax-Videoclipfonds en Stichting Democratie en Media.” De interactieve webdocumentaire en videoclip ‘Hidden Wounds’ past uitstekend bij de doelstelling van het vfonds voor erkenning en waardering van oude én jonge veteranen; mensen die zich wereldwijd inzetten voor onze vrede en vrijheid. Beelden maken soms pijnlijk duidelijk hoe belangrijk vrede is.” Ton Heerts, directeur vfonds

Hidden Wounds – de interactieve online documentaire en de film zijn beiden geselecteerd voor het IDFA, Amsterdam, 2013. Het gehele project is te bekijken op www.hiddenwounds.be.

Deel: