Matt Schofield was eindelijk nog eens te gast in ons kleine landje voor twee concerten. Woensdagavond in GC De Wildeman te Herent en een dag later in de Spirit Of 66 te Verviers. Wij waren te gast in de mooie zaal van GC De Wildeman te Herent. Matt Schofield is in het United Kingdom onlangs nog opgenomen in de top tien van beste Britse blues gitaristen aller tijden. Dus dit optreden was bijna een must voor de liefhebbers het betere gitaarwerk. Ik zag Matt Schofield al verscheidene malen en meestal bestaat de band uit drie muzikanten. Nu waren ze met vier personen en de eerste keer dat ik Matt Schofield zag met een basgitarist. De muziek van Matt kunnen we het beste omschrijven als jazzy blues met veel en uitstekend gitaarwerk en sublieme toetsen. Rond half negen verscheen het viertal op het podium en ze kregen al dadelijk een mooi applaus van de zeer goedgevulde zaal. Opvallend was wel dat er redelijk veel jongere mensen aanwezig waren en dat kan de blueswereld heel goed gebruiken.

Er werd van start gegaan met ‘Don’t Know What I’d Do’. Een heel goede keuze en een nummer dat de muziekstijl van Matt weergeeft. Een lekkere swingende sound met puik vingerwerk van frontman Matt op zijn SVL sixty-one Daytona gitaar. Ook Jonny Henderson kon in dit openings nummer meteen laten zien dat hij over soepele vaardige vingers beschikt. Voor Schofield verder ging met ‘Live Wire’ stelde hij eerst zijn muzikanten voor. Jonny Henderson is al meer dan tien jaar de vaste toetsenman en de rechterhand van Matt. Bassist Carl Standbridge komt uit Londen en de Canadese drummer Jordan John was pas woensdagmorgen geland in België. Van jetlag was er nochtans niets te bespeuren bij deze technisch vaardige drummer en dat liet hij ook merken tijdens ‘Live Wire’. In Herent kregen we zelfs een première. In februari 2014 verschijnt er een nieuw album van Matt Schofield op het label Provogue Records. En één van de nummers ‘The Day You Left’ uit dat nieuwe album speelde Matt woensdag voor de eerste keer life in een zaal met publiek. Het is een intens mooi, maar trager nummer dat perfect het emotionele gevoel van de titel ‘The Day You Left’ weergaf. Misschien wel het bekendste nummer van Schofield is ‘Ear To The Ground’. En ja, ook gisteren klonk deze funky bluessong weer fenomenaal. Ook de man aan de knoppen deed zijn werk naar behoren.

De sound in de zaal was zeer goed en de instrumenten waren mooi in de balans. Carl Standbridge had een Gretsch basgitaar bij zich die echt geweldig klonk en Jordan John gaf heel gedreven en strak het energieke ritme aan. Deze Canadese drummer heeft ook al een eigen album uit en is een muzikale duizendpoot. Hij beschikt over een zeer mooie stem, is een uitstekend gitarist en zoals vanavond ook een prima drummer. Jordan kreeg van Matt Schofield een vrij podium om ook een nummer te zingen, al trok Matt ook in deze song veel aandacht naar zich toe door dat sublieme gitaarspel. Strakke en heel stevige baslijnen kregen we in ‘Black Cat Bone’, ook Jonny Henderson bespeelde de toetsen weer op meer dan sublieme wijze. Matt bleek ook deze avond weer de perfecte Engelse gentleman. Hij had eerder al Jordan John de kans geboden om een nummer te zingen, en nu kregen zowel Carl Standbridge, als Jordan John, als Jonny Henderson vrij spel om hun kunnen te tonen. Ze mochten alle drie apart soleren en dat hoef je niet te vragen aan deze toppers. Ze grepen meteen met open armen deze kans. De aanwezigen waren natuurlijk de winnaar en dat publiek was dan ook erg gul met hun applaus. Op het einde pakte de frontman zelf ook nog uit met een sterk nummer, op deze manier liet hij zien dat hij het verdiende om met zulke goede muzikanten samen te spelen. Ook van het Leuvense leven was Matt Schofield op de hoogte want hij gaf de mensen de raad om tijdens de pauze een Stella te gaan
drinken. En Leuven en Stella zijn toch de beste vrienden en worden dikwijls in één adem vernoemd.

Er was al gedurende de hele set, tussen de nummers interactie van Matt met het publiek. Ook set twee begon op dezelfde wijze met wat gepraat. In ‘On My Way’ waarin Jonny Henderson dadelijk alle aandacht naar zich toe trok met een waanzinnige solo op zijn toetsen. Ook in ‘Where Do I Have To Stand’ was Jonny weer schitterend. Niet door een solo maar door zijn subtiel maar toch dragend toetsenspel. Het tempo werd de hoogte ingetrokken toen ‘Shipwrecked’ werd aangevat. In dit swingende nummer trok Henderson andermaal alle aandacht naar zich toe. Matt heeft misschien niet de allerbeste stem, maar hij zingt zo gemakkelijk en toonvast met die warme stem van hem. ‘Once In A While’ is een typische slowblues song. Een heel traag nummer dat gedragen wordt door de orgelklanken van Jonny Henderson, maar ook weer door het geniale uitmuntende vingerwerk van Matt Schofield op zijn SVL six string. Afsluiten deden Matt en zijn vrienden met een nieuw nummer (High Sun? ). Dit is een heel funky nummer en de vier muzikanten toonden zich weer van hun beste kant. Jordan John kreeg nogmaals de vrije teugel van zijn frontman en bedankte met een uitmuntende drum solo. Ook Carl Stanbridge mocht van Matt nog eens solo aan de dikke snaren van zijn Gretsch bas plukken en kreeg zo de handen van de aanwezigen voor de zoveelste keer op elkaar. Natuurlijk mocht Jonny Henderson niet achterblijven. De jarenlange trouwe kompaan van Matt schofield is één van de beste Engelse toetsenisten en dat weet iedereen in Herent na dit waanzinnig goed concert sinds woensdag avond ook. Voor de kers op de taart zorgde bluesman in hart en nieren Matt Schofield zelf met het zoveelste schitterende vuurwerk op zijn gitaar.

Er kwamen nog twee toegiften. Het eerste was alweer een nieuwe song, dat nog maar voor de tweede maal live gespeeld werd. In ‘Red Dragon’ spelen zoals in meerdere nummers van Matt de gitaar en de toetsen een heel voorname rol. En ook deze keer jammerde en kermde de gitaar van Matt minuten lang als een streling voor het oor. In de tweede swingende toegift gingen alle remmen voor de laatste keer die avond los in zaal GC De Wildeman te Herent. België mag blij zijn dat deze fantastische band ons land weer aangedaan heeft dit jaar met twee concerten. Nu is het uitkijken naar februari 2014, als het nieuwe album uitkomt. De voorsmaakjes die Matt ons woensdag in Herent al liet horen, laten weer het allerbeste vermoeden. Hopelijk volgt er dan ook een promo tour en mogen we deze sympathieke Brit terug verwelkomen in ons kleine landje voor een paar concerten.

Matt Schofield: Gitaar en zang
Jonny Henderson: Hammond B3
Carl Standbridge: Bas
Jordan John: Drums

Deel: