Zelden zal een opvolger zo lang op zich hebben laten wachten. Maar liefst veertien jaar zit er tussen 32 Bitch en Timelapse van Candybar Planet, een stel muzikanten dat elkaar ooit ontmoette in de Eindhovense Effenaar en zonder wie de rockscene in deze stad er zonder enige twijfel heel anders uit gezien zou hebben. Na de oprichting in 1994 werd er behalve dit debuutalbum nog een ep afgeleverd maar in 2003 werd besloten om er definitief mee te stoppen. Gelukkig, zoals zo vaak in de soms knotsgekke muziekwereld, bleek men na enkele kleine pogingen maar al te graag terug te willen komen op dit besluit. Op diverse, onlangs gehouden festivals, onder andere Speedfest, Roadburn en Nirwana Tuinfeest, toonde de band aan dat het heilige vuur nog lang niet gedoofd was en regelmatig werd er al iets nieuws op het publiek losgelaten. Tijdens het optreden als support-act van Monster Magnet, 8 augustus j.l. in de Haarlemse Patronaat, viel op te maken dat het nieuwe werk er al goed in zit en dat de band niets aan zeggingskracht heeft verloren.

Gebleven zijn de meedogenloze grooves die zo kenmerkend zijn voor het geluid van Candybar Planet en ook de pakkende zanglijnen van Richard Plukker die met zijn rockstrot het geheel naar een hoger plan tilt. Monkey See en Unwind laten een ontketend viertal horen dat te lang opgesloten heeft gezeten. Met het vuige Spinoff lijkt de trip pas goed van de grond te komen en wordt de luisteraar naar een andere dimensie meegetilt. Punchline hakt er dan ook goed in en bevat alle authentieke elementen die de stonerrock zo bijzonder maken. De manische gitaaruithalen en pompende, logge bas- en drumpartijen kennen een betoverende uitwerking die vooral live het nodige woestijnstof zullen doen opwaaien. Door de spannende opbouw van de arrangementen slaagt de band er iedere keer in om naar een climax toe te werken die zo essentieel is in het genre maar zo vaak gemist wordt.

De afsluitende titeltrack is een instrumentaal stuk geworden waarin de band het heeft aangedurfd om gebruik te maken van een piano. Bijna vier minuten lang neemt Candybar Planet je mee in een sferische trip waarin psychedelische gitaarklanken op een lome basis van bas en drums leunen. Vrijdag zal Timelapse officieel het levenslicht gaan zien in, hoe bijzonder, het Evoluon te Eindhoven. Een uitstekende gelegenheid dus om in deze futuristisch ogende vliegende schotel het nieuwe materiaal op een unieke wijze te ervaren en de grenzen van het universum te herontdekken. (Lighttown Fidelity) (9/10)

Candybar Planet - TimelapseTracklist ‘Timelapse’:
1. Monkey See
2. Unwind
3. Spinoff
4. Punchline
5. King Candy Crown
6. Tumbleweed
7. Murky Water
8. Timelapse

Deel: