In navolging op het interview dat we afgelopen vrijdag deden met progrocker Fish hebben we ook zijn nieuwe cd aandachtig beluisterd. Het bleek de moeite waard. Zes jaar na zijn laatste studioalbum ’13th Star’ luisteren we naar ‘A Feast Of Consequences’. Een album dat voornamelijk is gebaseerd op de Eerste Wereldoorlog. Geschiedenis en met name het thema oorlog zijn inspiratiebronnen voor Derek William Dick, zoals zijn echte naam luidt.

‘A Feast Of Consequences’ is naar mijn mening het beste wat hij tot nog toe heeft gemaakt in zijn solo-carriëre. De nummers zijn geschreven op zijn vocale kwaliteiten, en die liggen niet meer zoals vroeger in de hoge noten maar dat maakt meteen ook dat zijn stem een serieuzere indruk maakt zonder aan kwaliteit in te boeten. ‘Perfume River’ is een goede openener, en wordt gevolgd door het buitenbeentje van de cd: ‘All Loved Up’ dat qua sfeer en melodie een beetje doet denken aan ‘Incommunicado’ uit zijn Marillion-tijd. ‘Blind To The Beautiful’ wordt gevolgd door de titelsong, waarna de ‘Highwood Suite’ aanvangt, een epos dat enigzins doet denken aan ‘Plague Of Ghosts’ maar dan veel beter. Vanaf hier houd ik op met net beschrijven van de afzonderlijke nummers want wat volgt moet je als één verhaal zien. Een verhaal dat goed wordt verteld, pakkend is en je meevoert. Fish heeft voor dit album ook precies de juiste mix qua muzikanten en zang weten te vinden, de dromerige backing vocals van Liz Antwi waren nimmer beter gedoseerd. ‘A Feast Of Consequences” is ‘A Joy To Hear And Feel’. (9/10)(The Chocolate Frog Record Company)

Deel: