Een warme gloedvolle stem met een rauw randje. Teksten die diep gaan, oprecht zijn en woorden die nagalmen. Beatrice van der Poel heeft soul, heeft blues, heeft poëzie en het lef om in het Nederlands haar ziel en zaligheid op tafel te leggen. Hartverwarmend, herkenbaar en met een vlijmscherpe visie op het leven. De band bestaat uit bassist Thijs Vermeulen, drummer Daniel van Dalen, toetsenist Sven Hammond en jazzgitarist en producent Tim Eijmaal – grotendeels verantwoordelijk voor de sound van dit album. De presentatie van Heelhuids is 14 november in Paradiso.

Met haar lapsteel-gitaar op haar schoot zingt ze de polderblues zo bedwelmend en bijna behekst dat ze je bij de keel grijpt en niet meer los laat. Na intensieve samenwerkingen met o.a. Maarten van Roozendaal en Bob Fosko koos Beatrice van der Poel na jaren in Engelstalige bands te hebben gespeeld (Beeswamp, Miss Bee, Corrie en de Grote Brokken) voor haar moerstaal. Ze bracht het album Langzaam Los (2007) uit, waarop ook een duet met Van Roozendaal staat. Een tweede album Hard en Hoofd (2009) volgde.

Drie theatertournee’s, een luisterboek met Thomas Verbogt (Het toeval dat geluk heet) en een succesvolle tournee met Marcel de Groot (Voor we verder gaan), deed haar besluiten om opnieuw de studio in te gaan en met een nieuw geluid alles bij elkaar te brengen. Met haar nieuwe album Heelhuids gooit ze het dan ook over een hele andere boeg. Een groter geluid, een volledige band, een flinke groove, harde drums. Met gitarist Tim Eijmaal als producent (o.a. bekend van Sven Hammond Soul) is het een veel meer uitgedacht en gearrangeerd album geworden dan de vorige platen. Het album is een verzameling van gedachten, fantasieën, verhaaltjes uit het leven gegrepen. Thema’s op dit album zijn afscheid, liefde, eenzaamheid, kleine momenten met grote gevolgen, noodlot, verwarring, duivelse dilemma’s, snelheid van de tijd en de vergankelijkheid… 

Neem bijvoorbeeld Als Ik Later, een prachtig nummer over het achterlaten van je ouders in een verzorgingstehuis; het opzwepende Niemand Ziet, over de waanzin van de liefde; het duivelse sfeertje van Wilde Roos (gebaseerd op murderballad Wild Roses van Nick Cave & Kylie Minogue); titelsong Heelhuids, een vertaling van ’t prachtige nummer Help Me Make It Through The Night van Kris Kristofferson en het prachtige Pijn, soul van de bovenste plank!

Foto (c) Armelle van Helden

Deel: