Op 24 augustus verschijnt er een unieke 2 luik van Gov’t Mule. De nieuwe cd ‘Shout!’, de eerste in 4 jaar,  wordt namelijk een dubbel cd. Het unieke aan deze dubbel cd is dat op beide cd’s exact dezelfde 11 nummers staan. Maar het verschil zit in de uitvoeringen. Waar op cd 1 de nummers door Gov’t Mule worden gespeeld zijn er voor cd 2 11 verschillende gastartiesten gevraagd.

shout2De 11 gasten zijn niet zomaar een paar muzikanten. De gastenlijst is een formidabele en bestaat uit: classic rock legendes Elvis Costello en Steve Winwood, reggae icoon Toots Hibbert van Toots & The Maytals, Dr John, Ben Harper, voormalig Deep Purple lid Glenn Hughes, Jim James van My Morning Jacket, Myles Kennedy van Alter Bridge, Dave Matthews, Grace Potter en Ty Taylor van Vintage Trouble.

‘Shout’ is een van de meest toegankelijke releases van Gov’t Mule tot nu toe. Natuurlijk zitten er genoeg diepe grooves, sprankelende riffs en complexe overgangen in, maar ook een gevoel voor melodie, ruimte en tijd. De muziek wisselt van riff gedreven blues-rock, tot melodische slow blues, reggae, funk, slide-geleide roots rock, soul en up tempo pop en de fans zullen hiervan weer ouderwets van gaan smullen. Maar omdat deze cd zo toegankelijk is is misschien wel het idee ontstaan om via 11 gastzangers het allemaal weer wat spannender te maken en deze nummers op een 2e cd bij te voegen. In en interview zegt Warren Haynes hier over: “Niemand heeft dit eerder gedaan, dat is spannend. Maar het is nog spannender daadwerkelijk naar deze kunstenaars te luisteren als ze onze nummers zingen. Hun inbreng brengt nieuwe ideeën, energie en soms zelfs verschillende betekenissen voor elk nummer.”

Al met al is de dubbel cd ‘Shout’ een parel. Cd 1 geeft gewoon weer hoe goed Gov’t Mule is. Cd 2 daarin tegen zet je, ondanks dat het dezelfde nummers zijn, compleet op het verkeerde been. Een zeer uniek experiment waarvan ik overtuigt ben dat het navolging gaat geven (Provoque) (8/10)

Deel: